szerző:
hvg.hu

A három véres nap után pénteken megállapodást írt alá az ellenzék és Viktor Janukovics. Szombaton azonban felgyorsultak az események: Janukovics nem akart lemondani, de a parlament leváltotta, május 25-én előrehozott választások lesznek, Julija Timosenko is kiszabadult, a Majdanon azt mondta a tüntetőknek, "hősök vagytok". Vasárnapra a leváltott elnök felszívódott, időközben ugyanakkor a parlament megválasztotta ideiglenes utódját. Kelet-Ukrajnában azonban továbbra is nagy a feszültség.

Legfontosabb események:

- Három napig ölték egymást az ukrán rohamrendőrök és a kormányellenes tüntetők Kijevben, sok a halott, rengeteg a sérült.

- Viktor Janukovics elnök pénteken megállapodott az ellenzékkel a válság megoldásáról, ezután az ukrán parlament sorban szavazott meg az ország jövője szempontjából fontos döntéseket.

- Szombat reggel a tüntetők teljes ellenőrzése alatt volt a kijevi kormányzati negyed. Ultimátumot adtak: ha Janukovics nem mond le ma, akkor fegyveres felkelésbe kezdenek.

- Janukovics tévés interjújában azt mondta, nem mond le, ami történt az pedig puccs.

- A parlament leváltotta Janukovicsot, Julija Timosenkót szabadon engedték. Február 23-án a nemrég megválasztott házelnök lett az ügyvezető államfő.

- Janukovics állítólag nem tudta elhagyni az országot.

- Kelet-Ukrajna tovább forrong.

- Május 25-ig előrehozott választások lesznek.

1 2 3 4 5 6 7
58
Sorrend megfordítása

Letartóztatási parancsot adtak ki Janukovics ellen

Letartóztatási parancsot adott ki Viktor Janukovics volt elnök ellen Ukrajna ideiglenes belügyminisztere. A megbuktatott államfőről napok óta nem tudni, hol van, vasárnap állítólag a Krím-félszigeten látták. Ma Kijevbe utazik az EU külügyi főképviselője, aki Ukrajna támogatásáról is tárgyal majd.

Percről percre tudósításunkat ezzel lezárjuk, köszönjük a kedd óta tartó figyelmet!

Cézárként pózolt az ukrán főügyész a luxusnyaralójában

Viktor Psonka leváltott és körözött főügyész Kijev melletti nyaralójának minden hálójában házi oltár áll, a falakon értékes ikonok, képek, köztük Psonkáé és feleségéé különböző szerepábrázolásban, mint Cézár, Napóleon, Olga nagyhercegnő vagy Katalin cárnő.

Hét uniós ország tárgyal ma Ukrajnáról Budapesten

Ukrajnáról is tárgyalnak a visegrádi országok külügyminiszterei román, bolgár és görög kollégáikkal ma Budapesten. Mivel hét uniós tagállam képviselteti magát az eseményen, ez lesz a tagállamok külügyminisztereinek legszélesebb körű találkozója a tárcavezetők múlt csütörtöki brüsszeli rendkívüli ülése után.

Klicsko: senki nem kerülheti el a büntetést

Kivétel nélkül büntetés vár azokra, akiknek közük volt a "jogsértő cselekedetekhez" Ukrajnában, a rendvédelmi szervek munkatársaira pedig átvilágítás vár – jelentette ki Vitalij Klicsko, az Ütés (UdAr) párt vezetője. Klicsko azt hangoztatta: azokat, akik az ukrán nép ellen bűnös parancsokat adtak ki, kivétel nélkül megbüntetik. "Meg vagyok győződve arról, hogy nem kerülhetik el a büntetést azok, akik a vérontást, emberek tucatjainak halálát, százak sebesülését okozták" – hangsúlyozta az ukrán politikus, aki szerint egyetlenegy jogsértés sem maradhat következmények nélkül.  

©

Klicsko szerint a rendvédelmi szervek képviselőinek tekintélye semmivé vált, s nem kevés időre van szükség ahhoz, hogy azt helyre lehessen állítani. "Meggyőződésem, hogy átvilágításra van szükség" – mondta, s erre példaként Grúziát hozta fel, ahol a rendőrség reformja Miheil Szaakasvili volt grúz államfő elnökségi idejének egyik legfontosabb vívmányának számított. 

Szaakasvili vasárnap este a Majdanon, az ellenállás központjának számító kijevi főtéren mondott beszédet, és fejet hajtott az elmúlt napok összecsapásai áldozatainak emléke előtt.

 

Ukrajna gazdagabb részei keleten vannak

A ZeroHedge oldal – a Stratfor nyomán – rávilágít, hogy hiába lehet Nyugat-Ukrajna Európa-párti, ha az ország gazdagabb régió majdnem egytől egyig keleten – az Oroszországhoz húzó részen – találhatóak. A 10 legnagyobb ukrán cégből 7 keleten van, és innen származnak az ország gazdag üzletemberei is. A keleti régiók pedig lényegesen többet fizetnek be a központi büdzsébe, mint nyugati társaik. Ukrajna jövőjének alakítása szempontjából ezt helyzetet is számításba kell venni.

Mesterlövész fegyvert találtak

az ukrán jegybanknál – írja az Euromaidan a Twitteren. Azt még nem tudni, hogy a jegybank épületében találták-e a fegyvert, és hogy tényleg mesterlövészek használták-e.

A kötelező gyerekes kép

Ukrán önvédelmi egységek fotózkodnak egy kisgyerekkel.

A volt főügyész rezidenciája se semmi

Keddre lehet új kormány

"Remélem hétfőre lesz miniszterelnökünk, szerintem Jacenjuknak van erre a legnagyobb esélye" – mondta a Kyiv Postnak Tarasz Berezovec politológus. A Régiók Pártjából (RP)kilépő képviselő, Anatolij Kinaksz azt mondta, hogy mintegy 40-en vannak olyanok, akik kiléptek a RP-ből, és a koalíciós többséghez csatlakoznak majd.

Lavrov: az ukrán ellenzék megsértette a pénteki megegyezést

Viktor Janukovics politikai ellenfelei megsértették az ukrán válság rendezéséről szóló pénteki békemegállapodást, és magukhoz ragadták a hatalmat – mondta vasárnap Szergej Lavrov orosz külügyminiszter amerikai kollégájának telefonon, az előző nap leváltott ukrán elnökre utalva. Két napon belül ez volt a második telefonbeszélgetés John Kerry amerikai külügyminiszter és az orosz diplomácia vezetője között.

Lavrov hangsúlyozta: jelenleg az a legfontosabb, hogy a német, francia és lengyel diplomaták által közvetített pénteki megegyezés teljes végrehajtásáról gondoskodjanak. "Az ukrán ellenzék eltér a megállapodástól, tulajdonképpen magához ragadta a hatalmat Kijevben, visszautasította a fegyverek letételét, és továbbra is az erőszak mellett áll" – mondta az orosz külügyminiszter.

Emellett az orosz politikus arra hívta fel a figyelmet, hogy a pénteken elfogadott dokumentum számos nyugati állam képviselőjének aláírását viseli, és hogy az Egyesült Államok hivatalosan üdvözölte az elhatározott lépéseket. Vlagyimir Putyin orosz elnök különleges megbízottja, aki szintén részt vett Kijevben a pénteki megállapodás diplomáciai előkészítésében, nem írta alá a dokumentumot.

Lavrov már szombaton is hívta telefonon amerikai kollégáját az ügyben, és arról tájékoztatta: Moszkva szerint Ukrajnában erősen romlott a helyzet amiatt, hogy az ellenzék vagy nem képes, vagy nem akarja a pénteki megállapodást végrehajtani. Az orosz külügyminisztérium szerint a szombati alkalommal John Kerry megerősítette az Egyesült Államok elkötelezettségét a megállapodás végrehajtása mellett, és ígéretet tett arra: Washington mielőbb él a rendelkezésére álló eszközökkel, hogy befolyást gyakoroljon az ellenzékre. (MTI)

1 2 3 4 5 6 7
58

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Nyugdíjas korúak is bentragadtak a közmunkaprogramban

Nyugdíjas korúak is bentragadtak a közmunkaprogramban

Hiába vesztünk évi 27 milliárdot az új állampapíron, megmagyarázták, miért marad minden így

Hiába vesztünk évi 27 milliárdot az új állampapíron, megmagyarázták, miért marad minden így

Van pénz a magyar egészségügyben, és most a 4iG kap belőle

Van pénz a magyar egészségügyben, és most a 4iG kap belőle

Újabb embereket azonosítottak, akiket a fideszes képviselővel egyszerre tartóztattak le

Újabb embereket azonosítottak, akiket a fideszes képviselővel egyszerre tartóztattak le

Új-zélandi vulkánkitörés: nem tudnak mentőcsapatokat küldeni, pedig többen a szigeten rekedtek

Új-zélandi vulkánkitörés: nem tudnak mentőcsapatokat küldeni, pedig többen a szigeten rekedtek

Nagy meglepetésre készülhet a Samsung, fontos újdonság jöhet a legolcsóbb Galaxy S11-be

Nagy meglepetésre készülhet a Samsung, fontos újdonság jöhet a legolcsóbb Galaxy S11-be