Elfogadta az ENSZ a palesztin tagfelvételi kérelmeket

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Mahmúd Abbász palesztin elnök a hónap legelején jelentette be, hogy 15 ENSZ-szervezethez, illetve nemzetközi egyezményhez kérik felvételüket teljes jogú tagként. Ban Ki Mun elfogadta a kérelmeket.

Elfogadta Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár azokat a hivatalos kérelmeket, amelyekben a Palesztin Hatóság a Palesztin Autonóm Területek felvételét kéri 13 nemzetközi egyezmény részesei közé.

Stéphane Dujarric, a főtitkár szóvivője csütörtökön bejelentette, hogy Ban Ki Mun formailag megfelelőnek találta a beadványokat, és eleget tesz a kérelmeknek. Hozzátette, hogy erről hivatalosan értesítették az ENSZ összes tagországát is.

Mahmúd Abbász palesztin elnök a hónap legelején jelentette be, hogy 15 ENSZ-szervezethez, illetve nemzetközi egyezményhez kérik felvételüket teljes jogú tagként.

A palesztin vezetés ezzel reagált arra, hogy Izrael a korábbi tervekkel ellentétben nem helyezte szabadlábra az országban régóta raboskodó palesztinok egy csoportját.

Izrael már akkor figyelmeztetett arra, hogy az izraeli-palesztin béketárgyalások végét jelenti, ha a palesztinok felvételüket kezdeményezik az ENSZ-szerveknél. A zsidó állam azóta gazdasági büntetőintézkedésekkel sújtotta a palesztinokat, és megszakította az együttműködést az izraeli és a palesztin kormányzati szervek között.

A 15 kérelem közül 13 a New York-i ENSZ-központ illetékessége. Egy kérelmet Genfben, egyet pedig Hágában bírálnak el.

A palesztin ENSZ-nagykövet közlése szerint a tagság a 13 érintett egyezményben május elejétől érvényes. Rijád Manszúr hozzátette, hogy a Palesztin Hatóság kész újabb felvételi kérelmek benyújtására, de ezek ütemezése Izrael lépéseitől is függ.