szerző:
MTI

A francia zsidó közösség megemlékezett szombaton a párizsi vérengzés zsidó áldozatairól, miközben sokan foglalkoztak azzal a kérdéssel is, hogy milyen jövő vár rájuk Franciaországban.

Roger Cukierman, a közösség vezetője arra kérte a francia zsidókat, hogy maradjanak az országban, és ne csatlakozzanak az Izraelbe irányuló kivándorlási hullámhoz. "Nagyon fontos, hogy maradjon zsidó közösség Franciaországban" - hangsúlyozta. "Szabadon fogjuk élni zsidó életünket, bármit is akarnak ránk kényszeríteni az ellenségeink" - jelentette ki az AP amerikai hírügynökségnek adott interjúban. 

A közösség virrasztást tart a pénteki vérengzés négy zsidó áldozata emlékére: egy iszlamista terrorista berontott egy kelet-párizsi kóser élelmiszerboltba, ahol a bennlévők közül többet megölt, másokat túszul ejtett. Végül a kommandósok lőtték le. Franciaországban él a legnagyobb nyugat-európai zsidó és muzulmán közösség. 

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök egy szombati televíziós beszédben azt hangoztatta, hogy a franciaországi zsidók hazája Izrael. "Azt mondom Franciaország minden zsidójának, Nyugat-Európa összes zsidójának, hogy Izrael nem egyszerűen az a hely, ahová imádkozni járnak, Izrael Állam a hazájuk" - jelentette ki. 

Izrael 1948-as megalapítása óta először a tavalyi évben Franciaország vált az Izraelbe irányuló zsidó kivándorlás fő kiinduló pontja 6600 emberrel, szemben az előző évi 3400-zal. A francia zsidó közösség létszámát 5-600 ezerre becsülik. Ez a harmadik legnagyobb a világon az Egyesült Államok és Izrael után. Az Izraelbe költözők legfontosabb indítéka vallási jellegű, de egyre többen vannak, akik a bizonytalanság miatt távoznak.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!