szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A belügyminiszterek értekezletén nagy összecsapás várható az érkező menekültek számának korlátozásáról, miután a tavalyi több mint egymillió után idén is már több mint 100 ezren léptek be az unióba. Az osztrákok szerint az unió túlélése a tét, a görögök pedig közölték, a közelgő menekültügyi csúcson minden döntést megvétóznak, ha a terheket nem osztják meg kötelezően a tagállamok között. Ez bizony a magyar kormány által kézzel-lábbal-népszavazással ellenzett kötelező kvótarendszert jelenti.

A menekültáradat korlátozása lesz a téma az uniós tagállamok belügyminisztereinek brüsszeli ülésén. Megvitatják Ausztria és a balkáni országok megállapodását a menekültek beengedésének korlátozásáról, amely miatt több ezer afgán rekedt Görögországban, mert a macedónok megtiltották belépésüket az országba. Az osztrákok és nyolc balkáni állam azt szeretné, ha minden belépőtől ujjlenyomatot vennének, azokat pedig visszafordítanák, akik hamis útlevéllel vagy úti okmány nélkül jönnek. Szó lesz arról is, hogy tényleg csak a védelemre szorulókat fogadnák, néhány kormány, például a német korábban a szíriaiakat és az irakiakat nevezte ilyennek, mert ők háború elől menekülnek. Az osztrák belügyminiszter, Johanna Mikl-Leitner egyenesen kijelentette, hogy hatékony cselekvés nélkül a krízis az EU túlélését fenyegeti.

A magyar kormány szerdán terítette (ismét) lapjait, a bejelentett népszavazási kezdeményezéssel demonstrálva elkötelezettségét, hogy a kötelező kvóták elfogadhatatlanok számára.

A pillanatnyilag leginkább érintett görögök viszont azt követelik, hogy igenis legyenek kötelező kvóták, mindenki arányosan vegye ki a részét a menekültválság terheiből. Alexisz Ciprasz miniszterelnök közölte, országa „lelkek állandó lerakata” lett, és egyedül nem képes kezelni a helyzetet. Ha nem segítenek neki, nem döntenek a kötelező a kvótákról, a közelgő uniós csúcson minden döntést blokkolni fog – idézte a görög kormányfőt a BBC.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Közel 7 millió autót érintő visszahívást rendel el a General Motors

Közel 7 millió autót érintő visszahívást rendel el a General Motors

Orbán: Küzdünk, hogy az iskolákat és óvodákat ne kelljen bezárni

Orbán: Küzdünk, hogy az iskolákat és óvodákat ne kelljen bezárni

Csizmadia Ervin: Milyen értelemben érhetne véget a történelem?

Csizmadia Ervin: Milyen értelemben érhetne véget a történelem?