szerző:
MTI

Az isztambuli reptéren történt robbantással kapcsolatban 11 embert, feltételezett Iszlám Állam-tagokat vettek őrizetbe. Egyikük sem török.

Az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet újabb feltételezett 11 tagját vették őrizetbe Isztambulban a török hatóságok az Atatürk repülőtéren kedden végrehajtott öngyilkos merényletekkel összefüggésben – írta pénteken az Ihlas török hírügynökség.

Az egyik előállított személy orosz állampolgár, de a többiek sem törökök. Eddig összesen 33 feltételezett dzsihadistát állítottak elő rajtaütések során Isztambulban és Izmirben, többen közép-ázsiai országokból érkeztek. Az őrizetbe vettek a gyanú szerint kapcsolatban álltak az elkövetőkkel.

A Sabah című kormányközeli napilap pénteken arról írt, hogy nem sikerült elfogni viszont a támadás állítólagos főszervezőjét, a csecsen származású Ahmet Csatajev orosz állampolgárt, aki ellen továbbra is folyik a hajtóvadászat. Az újság úgy tudja, hogy az Iszlám Állam isztambuli felelőseként is ismert Csatajevhez köthető a Sultanahmet téren elkövetett januári, valamint az Istiklal sugárúton végrehajtott márciusi öngyilkos merénylet kitervelése is.

A Hürriyet című lap az Interfax orosz hírügynökségtől szerzett értesülései alapján arról számolt be, hogy Csatajevet az orosz hatóságok is keresik, mivel korábban fontos szerepet töltött be az orosz állam ellen lázadó, Kaukázusi Emirátus nevű csecsen fegyveres szervezetben.

Az újság arra is kitért, hogy a főként kurdok lakta délkelet-törökországi Diyarbakir tartomány Lice körzetében a biztonsági erők végeztek a február 17-én, Ankarában elkövetett terrortámadás kitervelőjével, Mehmet Sirin Kocakayával. Az autóba rejtett pokolgéppel végrehajtott öngyilkos merénylet célpontja a város kormányzati negyedében haladó katonai konvoj volt. Az incidensben 29 ember meghalt, a támadással kapcsolatban később 15 személyt letartóztattak. A merényletet a szakadár Kurdisztáni Munkáspárthoz (PKK) kötődő Kurdisztáni Szabadság Sólymai (TAK) nevű szélsőséges csoport vállalta magára.

Az isztambuli Atatürk repülőtéren kedd este elkövetett 3 öngyilkos merényletben 44-en vesztették életüket, és 236 megsebesültek. A halálos áldozatok közül 19 külföldi állampolgár. Nyolcvanhét ember továbbra is kórházi ellátásban részesül, 32 személy állapota súlyos.

A terrortámadás után az internetes közösségi oldalakra vonatkozó tiltást rendeltek el a török hatóságok. Arra szólították fel a lakosokat, hogy ne osszanak meg sem írásos, sem képi tartalmat a merénylettel kapcsolatban.

A támadás éjszakáját követő napon, június 29-én volt a második évfordulója annak, hogy az Iszlám Állam alapítója, Abu Bakr al-Bagdadi, kikiáltotta az összes muzulmán országának tekintett kalifátust. A terrorszervezet attól a naptól működik Iszlám Állam néven.

Efkan Ala török belügyminiszter legutóbbi parlamenti felszólalásában közölte: a török hatóságok csak idén már 1654 feltételezett IÁ-tagot vettek őrizetbe, köztük 791 külföldit. A korábbi előállításokkal együtt a számuk már 5310. Az őrizetbe vettek közül 663 személyt le is tartóztattak, köztük 371 a külföldi. Mind mondta: Törökország 145 ország 50 177 állampolgárától tagadta meg a belépést, 3603 embert 98 különféle országból pedig kiutasított. Ala hangsúlyozta: Ankara összesen 145 országgal cseréli ki az IÁ-ra vonatkozó információit.

Az Iszlám Állam január közepe óta a nagyvárosokban elkövetett terrorcselekmények mellett a szíriai határ mentén fekvő török településeket is fenyegeti. Civilek tucatjai haltak már meg a becsapódó aknagránátoktól.

Öngyilkos merénylők robbantottak az isztambuli reptéren: 41 halott

A hírek szerint két robbanás történt, és a szemtanúk géppisztolylövéseket hallottak a reptér parkolójában. Eddig 147 sebesültről és 41 halottról lehet tudni. Magyarok nincsenek köztük, de más külföldi állampolgárok igen. A török miniszterelnök szerint az Iszlám Állam követte el a merényleteket. Megszólalt Erdogan elnök is, felszólítva a nemzetközi közösséget a terror elleni fellépésre.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!