Dercsényi Dávid
Dercsényi Dávid

Hogy lehet, hogy két ilyen jelölt maradt a végére? Ki szúrta el? Kényelmesek voltak a demokraták? Mi a sajtó szerepe az eredményben? Két kutató tárta fel a meglepő, sokaknak megdöbbentő amerikai elnökválasztási eredmény hátterét, és villantott fel egy és mást arról, mi következhet a Trump-korszakban.

A fél világ kiakadt Donald Trump győzelmén, és bár sok elemző állítja, hogy az outsider elnök vissza fog venni a nagy odamondogatásból, meg fog szelídülni, azért Amerika-szerte voltak tiltakozások, és sokan kétségbeestek amiatt, hogy milyen elnökük lesz ezentúl. Rögtön meg is indult a bűnbakkeresés, hogy ki miatt is nyerhetett Trump és veszthetett Clinton, aki maga nagyon fogadkozott a vereség utáni első beszédében, hogy hamarosan női elnöke lesz Amerikának.

A hvg.hu-nak a Közép-európai Egyetem (CEU) két munkatársa próbálta összefoglalni az okokat. Erin Jenne úgy látja, a világszerte növekvő populista érzés mindenképp az okok között szerepel. Fehér-Amerika vesztésre áll a bevándorlók Amerikájával szemben, erre sok szempontból rá lehetett játszani, és Trump rá is játszott. Jenne kollégája, Littvay Levente hozzáteszi, hogy sok helyen, ahova nem jutott el az Obama-féle gazdaságélénkítés és az amerikai gazdaság javuló teljesítménye nem volt érzékelhető, becsapva érezték magukat az emberek. Ők javarészt olyan fehér szavazók, akik nem túl szofisztikáltan gondolkodnak a világról, a fegyver-Isten-haza fogalmi körben szeretnek mozogni, sokszor nem mentesek a rasszizmustól sem, bár csak fehérek között forgolódnak.

Donald Trump, az Egyesült Államok újonnan megválasztott elnökének beszéde a választás másnapján 2016. november 9-én New Yorkban.
©

Ők nagyjából csak a tévében látnak mexikóiakat, latinókat, feketéket, ám a hírekből azt vették le, a kisebbségek mindenféle lövöldözésekbe keverednek, de egyre több segélyt kapnak – velük meg senki sem törődik. Ugyanígy célba talált náluk a Trump-féle globalizációellenesség, a bezárkózás retorikája. Azaz egy hamis valóságképet lehetett elhitetni velük. De ez is világjelenség, az emberek úgy érzik, nőnek az egyenlőtlenségek, a jóléti állam válságban van, így Trump erre rá tudott játszani, mondja a Stanford Egyetemen PhD-zett Jenne.

Azon is sokan csodálkoznak, hogy a két nagy amerikai párt csak két ilyen jelöltet tudott kiállítani, mintha csak két rossz közül lehetett volna választani. Valóban, ahogy Littvay megjegyzi, a két elnökjelölt az amerikai történelem eddigi két legellenszenvesebb jelöltje volt. A dolog nyitja a választási rendszerben van. Amerikában a két nagy párt államonkénti előválasztások során jut el odáig, hogy eldöntse, ki legyen a végső elnökjelölt, és ebben furcsa mód kicsi a mozgásterük. Az államokban a választók regisztrálnak, el kell mondaniuk, hogy melyik párt színeiben szeretnének az előválasztáson szavazni – amúgy a szabályozás részletei államonként változnak. Egy magyar embernek ez furcsa, az pedig még inkább, hogy ez a pártállásfoglalás (ami persze nem jelenti azt, hogy az illető annak a pártnak a jelöltjére is fog szavazni az elnökválasztáson) nyilvános, utánkereshető.

A két pártban más és más volt a helyzet, mondják az elemzők. Jenne szerint a Demokrata Párt egységes, jól felépített, Littvay pedig úgy látja, kicsit az a hangulat uralkodott el, hogy most Clinton a soros, következzen ő, és ebben a hitben kicsit el is altatták magukat. Más volt a helyzet Trumppal, Jenne szerint a Republikánus Párt töredezett, szétesőben volt, a populista Trump könnyen diadalmaskodhatott. Littvay úgy látja, a republikánus oldalon túl sok volt a jelölt, közöttük Trump könnyen aratott az outsider hangvétellel, a hivatalos politikusokkal szembeni retorikával. Az előválasztásokon megfigyelhető, hogy az ott választók a radikálisabb jelöltet támogatják, aki aztán az elnökválasztásban középre húz, hogy minél több szavazót tudjon megnyerni – de ez a választás most nem a politikai ügyekről, hanem a politikusokról szólt.

A média szerepével kapcsolatban felmerült, hogy a liberális, Clinton-párti média mintha kicsit elaludt volna, nem is gondolta, hogy Trump nyerhet. Jenne szerint ez igaz, túlbecsülték Clinton esélyeit, amiben az is közrejátszott, hogy sok közvélemény-kutatás összesített eredményeiből indultak ki, amelyek félrevezettek sok mindenkit, és a populizmusra fogékony, elitellenes Trump-szavazók sem mondták el nekik – az elithez köthető közvélemény-kutatóknak – az igazságot, hogy kikre voksolnak.

Hillary Clinton és férje, Bill Clinton az elnökválasztás másnapján.
©

Littvay úgy látja, inkább Trump felemelkedését segítette a média, az előre kitervelt és elhelyezett botrányos Trump-mondatokat a szenzációhajhász sajtó felkapta, és önkéntelenül is besegített a marketingtevékenységébe. Szerinte a Demokrata Párt mögötti sajtó racionális döntést hozott: a szinte európai szocialista nézeteket valló, egyébként a gondolatait, ötleteit tekintve szintén a körön kívülről érkezett Bernie Sandersnek nem adtak volna esélyt a nagy, országos versenyben, ezért a tulajdonképpen hagyományos amerikai politikai utat követő-folytató Clinton tűnt a jó választásnak, és a sajtó beállt mögé.

Mindkét elemző úgy látja, a két jelölt eredménye között kicsi volt a különbség, az ország megosztott. Az eredmény annak a választási rendszernek köszönhető, amely 1787-ben a kisebb és nagyobb államok közötti kompromisszum alapján jött létre, és amelyben a szavazók és az államok száma egyaránt számít, de a kisebb államok megnyerésével ellensúlyozni lehet a szavazók abszolút számát. Ezért is alakulhatott úgy, hogy Clintonra – kicsivel – többen szavaztak, de mégsem ő nyert.

Littvay úgy látja, a jövőt senki sem tudja megjósolni, Trump szavaiból egy szociálisan érzékenyebb Republikánus Párt következne, de azért ő is sokat változtatta véleményét, és a pártja is szívesen söpri be a szegényebb szavazók szavazatait, aztán pedig elfeledkezik róluk. A bezárkózó politika hosszabb távon nem fenntartható, a kisebbségek, bevándorlók számaránya egyre nagyobb, a második generációsak pedig már amerikaiak, hamarosan választópolgárok lesznek, ezért egy nagyon kirekesztő politika visszaüt, politikai öngyilkosság lenne bármelyik párt számára.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Tordai Bence emlékszik rá, hogy mit mondott Orbánnak a "fenyegető videón"

Tordai Bence emlékszik rá, hogy mit mondott Orbánnak a "fenyegető videón"

Törölték a marsi rovarokról szóló közleményt

Törölték a marsi rovarokról szóló közleményt

Leveszi Gothár rendezését a Katona a műsoráról

Leveszi Gothár rendezését a Katona a műsoráról

Izgalmas telefont szabadalmaztatott a Xiaomi

Izgalmas telefont szabadalmaztatott a Xiaomi

Tényleg mi vagyunk a legnagyobb lúzerek az Eb-meccset rendezők között?

Tényleg mi vagyunk a legnagyobb lúzerek az Eb-meccset rendezők között?

Egy szekrény mögé rejtett átjárót találtak a IX. kerületi polgármesteri hivatalban

Egy szekrény mögé rejtett átjárót találtak a IX. kerületi polgármesteri hivatalban