szerző:
hvg.hu/MTI

Soha nem látogatott el még egyetlen pápa sem Rómában az anglikánok templomába, Ferenc pápa most ezt is megtette.

Ferenc pápa ma ellátogatott a római Mindenszentek templomába, ez volt az anglikán templomban tett első pápai látogatás. A katolikus egyházfő egyszersmind elismerte, hogy a közeledéshez vezető út néha "lassú és bizonytalan".

Ezelőtt több mint 200 évvel tartották meg az első anglikán szertartást Rómában angol lakosok számára - emlékeztetett beszédében az egyházfő. "Az elmúlt két évszázadban számos dolog megváltozott a múltban egymásra bizalmatlanul és ellenségesen egymásra tekintő katolikusok és anglikánok között: Istennek hála, annak látjuk egymást, akik valójában vagyunk: testvérek Krisztusban" - mondta a pápa.

A szertartáson Ferenc pápával együtt imádkozott Robert Innes, az anglikán egyház püspöke is, aki dícsérte a pápát a menekültekkel és bevándorlókkal való szolidaritásáért.

Tavaly októberben a katolikus egyházfő és Justin Welby canterburyi érsek közös istentiszteletet mutatott be a római Caelius-dombon lévő Szent templomban a két egyház közeledésének jeleként. Ugyanakkor közös közleményben húzták alá, hogy újabb nézetkülönbségek jelentkeztek, "mindenekelőtt a nők pappá szentelését és a szexualitás kérdéseit illetően".

Az anglikánok 1534-ben váltak ki a katolikus egyházból, amikor a pápa nem engedélyezte VIII. Henrik angol király házasságának semmissé nyilvánítását. Az anglikán egyház azóta nem ismeri el a pápa fennhatóságát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Micsoda időket élünk: már egy szendvics is lehet szexista!

Micsoda időket élünk: már egy szendvics is lehet szexista!

Kim Dzsong Un meghívta a pápát

Kim Dzsong Un meghívta a pápát

Kína 2020-ra fellőne egy mű-Holdat, ami bevilágítana egy egész várost

Kína 2020-ra fellőne egy mű-Holdat, ami bevilágítana egy egész várost

Ki lesz az új Morricone?

Ki lesz az új Morricone?

800 millió forintba került, de újjászületett a Zeneakadémia orgonája – videó

800 millió forintba került, de újjászületett a Zeneakadémia orgonája – videó

Ez jól jöhet: így töltheti le a számítógépére a Gmailről az összes eddigi e-mailjét

Ez jól jöhet: így töltheti le a számítógépére a Gmailről az összes eddigi e-mailjét