Elment a pápa abba a római templomba, ahova egyetlen elődje sem lépett be

Elment a pápa abba a római templomba, ahova egyetlen elődje sem lépett be

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu/MTI

Soha nem látogatott el még egyetlen pápa sem Rómában az anglikánok templomába, Ferenc pápa most ezt is megtette.

Ferenc pápa ma ellátogatott a római Mindenszentek templomába, ez volt az anglikán templomban tett első pápai látogatás. A katolikus egyházfő egyszersmind elismerte, hogy a közeledéshez vezető út néha "lassú és bizonytalan".

Ezelőtt több mint 200 évvel tartották meg az első anglikán szertartást Rómában angol lakosok számára - emlékeztetett beszédében az egyházfő. "Az elmúlt két évszázadban számos dolog megváltozott a múltban egymásra bizalmatlanul és ellenségesen egymásra tekintő katolikusok és anglikánok között: Istennek hála, annak látjuk egymást, akik valójában vagyunk: testvérek Krisztusban" - mondta a pápa.

A szertartáson Ferenc pápával együtt imádkozott Robert Innes, az anglikán egyház püspöke is, aki dícsérte a pápát a menekültekkel és bevándorlókkal való szolidaritásáért.

Tavaly októberben a katolikus egyházfő és Justin Welby canterburyi érsek közös istentiszteletet mutatott be a római Caelius-dombon lévő Szent templomban a két egyház közeledésének jeleként. Ugyanakkor közös közleményben húzták alá, hogy újabb nézetkülönbségek jelentkeztek, "mindenekelőtt a nők pappá szentelését és a szexualitás kérdéseit illetően".

Az anglikánok 1534-ben váltak ki a katolikus egyházból, amikor a pápa nem engedélyezte VIII. Henrik angol király házasságának semmissé nyilvánítását. Az anglikán egyház azóta nem ismeri el a pápa fennhatóságát.

Hozzászólások