szerző:
hvg.hu

Egy város három napra leáll Marokkóban, mert egy politikai aktivistát (majd több mást is) letartóztattak.

Háromnapos általános sztrájkot hirdetett pénteken az észak-marokkói - a múlt heti erőszakos megmozdulások központjának számító - Hoszeima városa, tiltakozásul Nasszer Zefzavi, az észak-marokkói Rif-hegység térségét több mint hat hónapja megrázó tiltakozó mozgalom vezetőjének őrizetbe vétele miatt. Zefzavi őrizetbe vétele óta a városban mindennapossá váltak a politikai aktivista szabadon engedését követelő tüntetések. Az aktivista ellen múlt pénteken indult körözés, amiért tiltakozó akcióval megzavarta egy imám hitszónoklatát a város egyik mecsetében. Zefzavit a nemzetbiztonság veszélyeztetésének vádjával vették őrizetbe a hatóságok. A férfit jelenleg a nyugat-marokkói Casablanca városában tartják fogva. A hétfői hivatalos értesülések szerint a rendőrség múlt péntek óta 22 embert vett őrizetbe.

A politikai aktivisták által szervezett sztrájkhoz a boltok tulajdonosai is csatlakoztak, így a város boltjai zárva maradtak a nap folyamán. A városban egyedül a helyi bevásárlóközpont nyitott ki pénteken. Szaad-Eddin el-Otmáni marokkói kormányfő ígéretet tett arra, hogy eleget tesz a tüntetők követeléseinek addig, amíg a tiltakozók megmozdulása nem fenyegeti az állam biztonságát és stabilitását. A politikai tüntetések ritkának számítanak Marokkóban, ugyanakkor a helyzet folyamatosan feszült a térségben tavaly október óta egy halkereskedő halála miatt. A férfit egy kukáskocsi szerkezete zúzta halálra, miközben a rendőrség által elkobzott és kidobott portékáját próbálta a rendőrautóból kimenteni. Az Amnesty International (AI) nemzetközi jogvédő szervezet pénteken elítélte az aktivisták őrizetbe vételi - a szervezet szerint - "hullámát", amelyet a helyi hatóságok "indítottak". Az AI információi szerint valamivel több mint ötven tüntetőt tartanak jelenleg fogva Hoszeimában és Casablancában.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!