szerző:
MTI

Az 1961-ben alapított szektában kegyetlen viselkedési szabályokat voltak és embereket kínoztak, kényszerítettek rabszolgasorba.

Németországban tölti le ötéves büntetését egy egykori náci által Chilében alapított Colonia Dignidad szekta volt orvosa, Hartmut Hopp, akit pedofíliában való bűnrészességért ítélt el egy chilei bíróság - közölték hétfőn a német hatóságok.

A németországi Krefeld bírósága az ítélet nyomán úgy döntött, hogy a büntetést a férfinak Németországban kell letölteni – állt a hatósági közleményben.

A hetvenes éveiben járó volt orvos, aki korábban Chiléből Németországba menekült, fellebbezhet az ítélet ellen, amely nem jogerős. Ügyvéde közölte, hogy fellebbezni kívánnak.

Az Emberi és Európai Jogok Európai Központja nevű civil szervezet üdvözölte a bíróság döntését, amely az első, régóta várt lépés a "Colonia Dignidad által elkövetett bűntettek, mindenekelőtt gyermekek sérelmére elkövetett nemi erőszak és kínzás megbüntetése terén".

A chilei bíróság 2011-ben ítélte el a német férfit ötévi börtönre többek között 16 évesnél fiatalabb kiskorúak sérelmére elkövetett szexuális bántalmazásokban való bűnrészesség vádjával.

Hartmut Hopp a jobbkeze volt Paul Schäfer egykori náci tizedesnek, aki 1961-ben megalapította a "méltóság telepet" Santiagótól délre, amelyet idilli családias falunak festettek le, holott valójában itt kínozták meg Augusto Pinochet diktatúrájának (1973-1990) az ellenzékét és szexuális bántalmazásokat követtek itt el.

Paul Schäfer brutális keménységgel uralkodott a több száz fős német közösségen, kegyetlen viselkedési szabályokat vezetett be, rabszolgasorba kényszerítette a telep több lakóját és számos gyermeket bántalmazott szexuálisan.

Schäfert 2005-ben vették őrizetbe, 2010-ben halt meg a börtönben. Pinochettel is jó kapcsolatokat tartott, a telepen több ellenzékit kínoztak meg, sokuknak nyoma veszett.

Joachin Gauck volt német elnök chilei látogatása során tavaly bírálta a szekta által elkövetett kegyetlenkedéseket, az áldozatok pedig kártérítést követelnek.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Így zajlik a süketek párbeszéde a Brexitről

Így zajlik a süketek párbeszéde a Brexitről

Rettegésben tartotta a gyermekotthon lakóit egy testvérpár

Rettegésben tartotta a gyermekotthon lakóit egy testvérpár

A túlóratörvény csak a szikra volt, most tört fel a csalódottság

A túlóratörvény csak a szikra volt, most tört fel a csalódottság

A használt autós bizniszbe is belevágott a Netrisk

A használt autós bizniszbe is belevágott a Netrisk

Megjött a Microsoft új terméke: egy hihetetlenül ronda pulóver

Megjött a Microsoft új terméke: egy hihetetlenül ronda pulóver

Az osztrákoknál is forró a helyzet, 17 ezren tüntettek a kormány ellen

Az osztrákoknál is forró a helyzet, 17 ezren tüntettek a kormány ellen