Bírósági törvény: magasabb fokozatra kapcsolta az EU a Lengyelország elleni eljárást

Bírósági törvény: magasabb fokozatra kapcsolta az EU a Lengyelország elleni eljárást

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Az Európai Bizottság továbbra is úgy véli, hogy a lengyel bírósági törvény nem egyeztethető össze az uniós joggal, és áttért a kötelezettségszegési eljárás következő szakaszára.

Az Európai Bizottság kedden úgy döntött, hogy újabb lépést tesz Lengyelországgal szemben az európai uniós kötelezettségszegési eljárásban: indokolással ellátott véleményt küldenek Varsónak a bíróságok szervezetéről szóló lengyel törvénnyel kapcsolatban – jelentette be az uniós végrehajtó testület.

Az Európai Bizottság fenntartja álláspontját, amely szerint a lengyel törvény nem egyeztethető össze az uniós joggal. Eltérő nyugdíjkorhatárt vezetnek be ugyanis a bíráknál is, ami a nőknél 60, a férfiaknál pedig 65 év, és ez nemi hovatartozás alapján történő megkülönböztetésnek minősül. Az pedig jogi aggályokat vet fel, hogy az igazságügyi miniszter mérlegelési jogkört kap a nyugdíjkorhatárt elért bírák megbízatásának meghosszabbítására, továbbá a bíróságok adminisztratív felügyeletével megbízott elnökeinek felmentésére, kinevezésére.

A bizottság véleménye szerint ezek a rendelkezések aláássák a lengyel bíróságok függetlenségét, és megsértik az Európai Unióról szóló szerződés vonatkozó bekezdéseit. Az új szabályok lehetőséget adnak ugyanis az igazságügyi miniszternek arra, hogy befolyást gyakoroljon az egyes bírákra, amikor azok az uniós jog alkalmazását érintő ügyekben járnak el.

A Európai Bizottság ezért döntött úgy, hogy áttér a kötelezettségszegési eljárás következő szakaszára.

A lengyel hatóságoknak egy hónapjuk van arra, hogy meghozzák azokat az intézkedéseket, amelyekkel a törvény megfelelne az indokolással ellátott véleménynek. Ha ezt nem teszik meg, a bizottság az Európai Unió Bírósága elé terjesztheti az ügyet.

Az uniós biztosok testülete július végén határozott arról, hogy megindítja a kötelezettségszegési eljárást, amint hatályba lép a lengyel bíróságok szervezetéről szóló törvény.

A törvény július 28-i hatálybalépése után a bizottság felszólítólevelet küldött Varsónak, amelyben hivatalosan ismertette jogi aggályait. Ez volt az eljárás első lépése.