szerző:
hvg.hu

Újra megszólaltak Otto Warmbier szülei, a Fox Newsnak adtak interjút, amit Donald Trump a Twitteren dicsért. Állították: az amerikai orvosok nem mondtak igazat, miután megvizsgálták a júniusban hazaszállított fiukat.

Ideje elmondani az igazságot arról, milyen állapotban hozták haza a fiukat: az észak-koreaiak terroristák, akik kínozták Ottót – ezt mondták a Fox Newsnak Otto Warmbier szülei, akik most először szólaltak meg a nyilvánosság előtt gyermekük halála óta.

Fred and Cindy Warmbier szerint Otto sokkoló állapotban volt, amikor hazavitték idén júniusban az Egyesült Államokba: rángatózott, „nem emberi” hangon ordított, megvakult, megsüketült, a kezei és a lábai eldeformálódtak, valamint volt egy nagy seb a lábán. A szülei azt is állították: úgy tűnt, mintha valamilyen fogóval az alsó fogsorához is hozzányúltak volna.

Ez nem baleset volt – utalt az édesapa Észak-Koreának arra az állítására, hogy a 2016-ban bebörtönzött amerikai diák botulizmusba szenvedett, miután fertőzött ételt kapott a börtönben. Az amerikai orvosok azonban nem találták ennek nyomát a szervezetében. Fred Warmbier egyébként fia hazaszállítása után is úgy nyilatkozott, hogy Ottót megkínozták Észak-Koreában.

Az amerikai fiatalembert azért vették őrizetbe Phenjanban, mert állítólag ellopott a szállodában egy propagandaplakátot. Nyilvánosan megszégyenítették, elítélték, és sokáig nem lehetett tudni róla semmi biztosat. Végül idén júniusban vitték vissza légi úton az Egyesült Államokba, miután Észak-Korea az egészségi állapota miatt elengedte. Hazatérése után pár nappal meghalt.

Az amerikai orvosok szerint Otto kómában volt, öntudatlan állapotban. A szülei viszont állították, hogy ez nem volt igaz. Ugyanakkor most már nem akarják, hogy újra megvizsgálják gyermekük földi maradványait, mert mint mondták, szenvedett ő már eleget.

A Fox Newsnak adott interjújukat Donald Trump nagyszerűnek nevezte a Twitteren. A szülők korábban hangoztatták, hogy Trumpéknak köszönhetően hozhatták haza Ottót. Édesapja most viszont arról beszélt: az észak-koreaiak szerinte azért küldték haza a fiát, mert nem akarták, hogy ott haljon meg.

The Cincinnati Enquirer ugyanakkor vitatta Warmbierék állításait. A lap megszerezte ugyanis a boncolási jegyzőkönyv egyik példányát, amelyben egyebek mellett azt írták, hogy a fiatalember testén számos kisebb sebet találtak, de kínzásra utaló nyomokat nem. A fogai is jó állapotban voltak. Halálát valószínűleg agykárosodás okozta, amely oxigénhiány miatt alakult ki.

Az Egyesült Államoknak az elmúlt hetekben a korábbinál is jobban elmérgesedett a viszonya Észak-Koreával, miután a kommunista diktatúra újabb rakétakísérleteket hajtott végre, valamint hidrogénbombát is robbantott. Utóbbi miatt az ENSZ Biztonsági Tanácsa újabb szankciókkal sújtotta Észak-Koreát. A két ország vezetője, Donald Trump és Kim Dzsong Un kölcsönösen pocskondiázza a másikat a nyilatkozataikon keresztül.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Gyümölcsfákkal segítette a falut, fát loptak tőle

Gyümölcsfákkal segítette a falut, fát loptak tőle

Sebestyén Balázsék buckalakóknak nevezték a lomizókat

Sebestyén Balázsék buckalakóknak nevezték a lomizókat

3+3 milliárd tao-pénz zúdult Felcsútra

3+3 milliárd tao-pénz zúdult Felcsútra

Ezt a videót már a Huawei P30 Próval forgathatták, és lenyűgöző lett a végeredmény

Ezt a videót már a Huawei P30 Próval forgathatták, és lenyűgöző lett a végeredmény

Jó ötlet, ha az MNB ötletel a nyugdíjrendszer átalakításáról?

Jó ötlet, ha az MNB ötletel a nyugdíjrendszer átalakításáról?

MTA: a Közgyűlés dönthet az Akadémia kutatóintézet-hálózatáról

MTA: a Közgyűlés dönthet az Akadémia kutatóintézet-hálózatáról