szerző:
hvg.hu

A török kormány elfogadna egy olyan törvényt, amely mentességet adna a félresikerült puccs idején a kormány védelmében utcai erőszakot elkövető civileknek. Ügyvédek tömegei azt mondják, a törvény szövege túl elnagyolt, és gyakorlatilag bármilyen utcai erőszakot engedélyezne.

Ha a kormány elfogadja az új törvényt, büntetlenül követhet el bármilyen erőszakot Törökországban, aggódik ügyvédek egy csoportja. A Reuters híre szerint azok a törököknek jár a bűntelenség, akik 2016. június 16-án a török kormány védelmében erőszakot követtek el. Emlékezhetünk, például a puccsista katonák közül, akik lezárták a Boszporusz-hidat Isztambulban, sokat meglincselt másnap reggel a tömeg. Nekik nem kellene a törvény előtt felelniük a tettükért. A hivatásos szervek által elkövetett esetleges jogsértések, vélelmezett bűncselekmények alól a török állam egy korábbi törvénye már mentességet adott. Most a civilekre is kiterjesztenék a törvényt, de az ügyvédek azért aggódnak, hogy a szöveg túl homályos, elnagyolt. Így attól lehet tartani, hogy a kormány védelme nevében erőszakot elkövető embereknek előre mentességet adna Erdogan elnök.

"Az emberek egyszerűen fejbe fogják lőni egymást az utcán. Hogy fogják ezt megelőzni?"

Metin Fayzioglu, a török ügyvédek egy szervezetének elnöke tette fel ezt a kérdést. "El akarják fogadni ezt a törvényt, amely megengedi az embereknek, hogy lincseljenek, öljenek, mindenféle következmény és kompenzáció nélkül? Tudatában van ennek, elnök úr?" Az ankarai és isztambuli ügyvédek közös nyilatkozata pedig a jogállam koporsójába vert utolsó két szögnek nevezi a törvénytervezetet.

A legnagyobb ellenzéki párt CHP az alkotmánybírósághoz fog fordulni a törvény miatt. Még Erdogan elnök elődje és egykori szövetségese, Abdullah Gul is aggasztónak találja a törvénytervezet szövegezését.

A kormánypárt AKP állítja, csak 2016. június 16-i események elkövetőire vonatkozik a törvény - még ha a dátumot a törvény nem is konkretizálja.

A puccs óta eltelt időszak történései miatt nem túlzás az ügyvédek aggályait megalapozottnak látni. A még mindig fennálló szükségállapot alatt 130 ezer embert vettek őrizetbe, 62 ezret tartóztattak le, 4500 bíró, ügyész lett elbocsátva.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Ennyi volt: eltűnt az Apple alkalmazásboltjából minden idők egyik legjobb iPhone-os játéka

Ennyi volt: eltűnt az Apple alkalmazásboltjából minden idők egyik legjobb iPhone-os játéka

Értem, tudom, érzem

Értem, tudom, érzem

80 éves a finn babakelengye, mely minimálisra csökkentette a csecsemőhalandóságot Finnországban

80 éves a finn babakelengye, mely minimálisra csökkentette a csecsemőhalandóságot Finnországban

Julia Roberts "lyukait" dicsérte meg véletlenül egy New York-i lap

Julia Roberts "lyukait" dicsérte meg véletlenül egy New York-i lap

Ez azért nem gyenge: egész évben ingyen fognak játékokat osztogatni, kéthetente jön az újabb csomag

Ez azért nem gyenge: egész évben ingyen fognak játékokat osztogatni, kéthetente jön az újabb csomag

Elvehetik a lopott fát, hogy odaadják a rászorulóknak

Elvehetik a lopott fát, hogy odaadják a rászorulóknak