szerző:
Nagy Gábor
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Filmre vitték a tenisztörténelem egyik leglátványosabb mérkőzését, az 1980-as wimbledoni döntőt, ahol az amerikai John McEnroe és a svéd Björn Borg élete meccsét játszotta. Kettejük rivalizálását máig emlegetik, pedig csupán négy évig tartott.

Nem hazudtolta meg magát az amerikai John McEnroe, amikor megkérdezték, mi a véleménye az ő és a svéd Björn Borg legendás párviadaláról készült filmről. A szabadszájú egykori teniszsztár nehezményezte, hogy a rendező, a svéd Janus Metz Pedersen fiktív elemeket szőtt a történetbe, holott szerinte van elég valós esemény is az életében, amivel be lehetett volna mutatni, mekkora seggfejként viselkedett néha. Kifogásolta azt is, hogy a két főszereplő, a Borgra megszólalásig hasonlító Sverrir Gudnason és az őt játszó Shia LaBeouf nem nagyon tud teniszezni. Annyi engedményt tett csak, hogy az ígéretes karrierjét bizarr viselkedésével megakasztó LaBeouf személyisége elég őrült ahhoz, hogy megfelelő McEnroe legyen. Míg McEnroe-t nem vonták be a film elkészítésébe, addig Borgot igen, így ő pozitívan nyilatkozott az alkotásról. Amelyben a tizenéves önmagát a harmadik házasságából született második fia, Leo játssza.

A történet középpontjában a minden idők egyik legjobbjának tartott teniszmérkőzés áll. 1980-ban, a wimbledoni torna döntőjében találkozott a trónkövetelő McEnroe és az 1976 óta négy egymást követő évben diadalt aratott Borg. Az első játszmát gyorsan megnyerte az amerikai, a svéd fordított, és a negyedikben, saját adogatásánál két mérkőzéslabdája is volt. McEnroe azonban egyenlített, majd egy 22 percig tartó rövidítésben az övé lett a játszma. Mindketten életük legjobbját nyújtották, és későbbi visszaemlékezésük szerint az ötödik játszma előtt McEnroe biztos volt benne, hogy nyer, Borg pedig attól félt, veszít. Ám a 3 óra 53 perces gigászi csata végén a svéd rogyhatott térdre örömében a wimbledoni gyepen. A közönség felállva ünnepelte őket.

A legendás mérkőzésnek a sportág történelmében azóta riválisa akadt: a 2008-as wimbledoni döntő. Az, amiben a salakspecialista spanyol Rafael Nadal szintén öt játszma végén, 4 óra 48 perc – a kényszerű esőszünetet is beleszámítva csaknem hét óra – alatt legyőzte a sportág szentélyében korábban zsinórban ötször nyert svájci Roger Federert. Filmre mégis a Borg–McEnroe-párviadal kívánkozik, hiszen az új korszakot hozott a tenisz történetében. Pedig a hideg svéd és a temperamentumos amerikai négy év alatt csupán 14 alkalommal találkozott, s egyenlő arányban osztoztak meg a győzelmeken. Ehhez képest Nadal és Federer 14 év alatt 38 mérkőzést vívott.

McEnroe és Borg számos tekintetben más világot képviselt, és ez az 1970–1980-as évek fordulóján szórakoztatóipari őrületté is váló teniszben könnyen kiaknázható marketingajándék volt. Az 1956-ban született Borg ifjú viking istenként jelent meg az első, 1973-as wimbledoni tornáján, és rögtön a tinilányok kedvence lett. Teniszezni is nagyon tudott, 1974–1981 között 11 Grand Slam-bajnokságot nyert – hatot Párizsban és ötöt Wimbledonban –, ehhez elég volt neki 27 tornán indulnia, míg Federernek 33-ra volt szüksége, hogy ugyanezt elérje. A nála alig három évvel fiatalabb McEnroe a példaképének tekintette Borgot: tizenévesen labdát szedett neki az amerikai nyílt bajnokságon, és a szobájában a svéd sztár posztere volt a falon. Amikor pedig az ifjú amerikai az 1977-es francia bajnokságon 18 évesen, még amatőrként feltűnt, ugyanolyan Fila pólót viselt, mint Borg, s az sem véletlen, hogy ő is hajpántot használt. Igaz, mint megjegyezte, míg Borgon jól állt, ő inkább úgy nézett ki vele, mint egy bohóc.

A pályán gyakran hisztiző McEnroe önmagához képest ministránsfiúként viselkedett, amikor Borggal teniszezett. Ebben feltétlen tisztelete mellett az is szerepet játszott, hogy amikor egy 1979-es New Orleans-i tornán a meccsükön a vonalbíróval veszekedett, a sztoikus svéd odaintette a hálóhoz. Mint később McEnroe felidézte, arra számított, hogy Borg azt mondja neki, ő a legnagyobb seggfej, aki valaha élt, de helyette azt hallotta: „Figyelj, ez csak egy játék. Nyugi, vedd könnyedén.” Így tett, megnyerte a mérkőzést, és soha többé nem borult ki Borg elleni meccsen.

Borg 1980-as wimbledoni diadala McEnroe felett és McEnroe 1981-es wimbledoni visszavágása Borgnak. Örök győztesek
©

Pedig később kiderült, hogy a svéd sztár nyugalma is csak szerep volt. Kamaszként Borg még ugyanúgy tört-zúzott a pályán, mint McEnroe, de az edzője, Lennart Bergelin leszoktatta róla. A svéd teniszező mindenben követte edzője tanácsát. A monoton edzések mellett ezek közé tartozott, hogy a tornák előtt és alatt tilos volt számára a szex, amit a barátnője és későbbi első felesége, a román Mariana Simionescu nem jól viselt. Különösen, hogy Borg a mérkőzés alatt palástolt feszültségét utána a szállodai szobában, az ütőin és részben rajta vezette le, dühkitörések formájában.

McEnroe már az első mérkőzésükön, az 1978-as stockholmi versenyen, hazai közönség előtt sokkolta Borgot, akit az elődöntőben megvert. Grand Slam-tornán először 1980-ban, az amerikai nyílt bajnokságon győzte le, majd 1981-ben Wimbledonban visszavágott, egy olyan döntőn, amit Borg szerint neki kellett volna nyernie, de már nem bízott annyira magában, mint korábban. Amikor pedig 1981 szeptemberében a US Open döntőjében újra McEnroe diadalmaskodott, a svéd sztár az eredményhirdetést sem várta meg, autóba ült és a repülőtérre hajtott. Ezután már nem indult Grand Slam-tornán, 1984-ben visszavonult, és egy 1991-es kudarcos visszatérési kísérlet után sokáig csak a félresikerült magánéletéről és balszerencsés üzleti ügyeiről lehetett olvasni. Mint elmondta, belefásult a teniszbe és világelsősége elvesztésébe; úgy vélte, másodiknak lenni épp olyan értelmetlen, mint sokadiknak.

A teniszvilágot sokkolta Borg korai visszavonulása, az utolsó mérkőzésükkor még mindig csak 22 éves McEnroe is hiába kérlelte kedvenc riválisát, hogy térjen vissza a pályára. És mintha az amerikai el is vesztette volna azt a pluszhajtóerőt, amit a svéd adott neki: már csak három Grand Slamet nyert, és egyet se 25 éves kora után. A két vetélytárs baráti kapcsolatban maradt, ott voltak egymás legutóbbi esküvőjén, s egy idei interjúja szerint McEnroe szinte mindig az időközben az üzleti életben is magára talált Borg nevével fémjelzett alsóneműt viseli, amiből mindig kap ajándékba, ha Stockholmban jár. Az HBO 2011-ben dokumentumfilmmel tisztelgett előttük, aminek címében tűz és jég ellentétének nevezte az egyéniségük és a játékstílusuk különbözőségét. Ez utóbbit az 1980-ban visszavonult amerikai Arthur Ashe úgy írta le, hogy az alapvonalon játszó Borg az erős tenyeresével és a kétkezes fonákjával pörölyként csap le az ellenfélre. A zseniális csuklójával röptéző McEnroe viszont a fineszes megoldásaival mintha vékony tőrt használna: „Egy vágás itt, egy seb ott, egyik sem mély, de mire észreveszed, már el is véreztél.”

NAGY GÁBOR

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Nem kell rohanni a kutak bejelentésével, változik a határidő

Nem kell rohanni a kutak bejelentésével, változik a határidő

Egymillió milliárdszor nagyobb a Napnál: hatalmas galaktikus szuperhalmazt fedeztek fel csillagászok

Egymillió milliárdszor nagyobb a Napnál: hatalmas galaktikus szuperhalmazt fedeztek fel csillagászok

Ki beszél már szenzorszigetről? Izgalmas megoldást talált ki helyette a Samsung

Ki beszél már szenzorszigetről? Izgalmas megoldást talált ki helyette a Samsung

Radics Gigi "kultúrdiplomáciai úton" képviseli Magyarországot a világ túlfelén

Radics Gigi "kultúrdiplomáciai úton" képviseli Magyarországot a világ túlfelén

Nem árulta el Lázár, kik a tulajdonostársai a batidai vadászkastélyban

Nem árulta el Lázár, kik a tulajdonostársai a batidai vadászkastélyban

Trump: felmondjuk a nukleáris erőkről szóló megállapodást

Trump: felmondjuk a nukleáris erőkről szóló megállapodást