szerző:
MTI
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Trump szerint az övé nemcsak sokkal nagyobb, de működik is.

Donald Trump amerikai elnök kedden azt állította, hogy az Egyesült Államok atomtámadás indítására szolgáló gombja "sokkal nagyobb és sokkal hatásosabb" mint az, amely Kim Dzsong Un szerint örökké az asztalán van.

"Nekem nagyobb gombom van, mint Kim Dzsong Unnak" – közölte a Twitteren Trump az észak-koreai vezető újévi köszöntőjére reagálva, amelyben a phenjani diktátor ismét azt állította, hogy Észak-Korea mostanra képessé vált az Egyesült Államok területének bármely részére csapást mérni nukleáris fegyvereivel, és ezért Amerika soha többé nem lesz képest támadást indítani országa ellen.

Trump szerint az ő íróasztalán lévő, atomfegyver bevetésére utasító nyomógomb "sokkal nagyobb és sokkal hatásosabb", mint az észak-koreai vezetőé, és az övé "működik is". Az elnök így fogalmazott: "...tájékoztatná valaki őt a kiszipolyozott és kiéheztetett rezsimjéből arról, hogy nekem is van nukleáris nyomógombom, de az enyém sokkal nagyobb és sokkal hatásosabb, mint az övé, és az én nyomógombom működik!".

Kim Dzsong Un ugyanebben az újévi beszédében jelezte azt is, hogy országa szívesen részt venne februárban Dél-Koreában megrendezésre kerülő téli olimpiai játékokon, és készen áll arra is, hogy párbeszédet kezdjen a két Korea közti feszültség enyhítéséről. Dél-Korea kedden válaszolt a phenjani nyitásra, és katonai tárgyalások megkezdését szorgalmazta, amelyet jövő héten, a két Korea határán tartandó találkozón hozhatnának tető alá.

A Trump-kormány eddig nem sokat mondott a két Korea közötti lehetséges párbeszédről, és Donald Trump kedd reggeli Twitter-bejegyzése sem szólt arról, hogy az elnök üdvözli-e a párbeszéd esetleges megkezdését. Trump egy előző, kedd reggeli mikroblog-bejegyzésben mindössze arra tért ki, hogy szerinte Kim Dzsong Un nyitása éppen a korábban elfogadott szankcióknak köszönhető.

Nikki Haley, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete kedden délután a világszervezet székházában újságíróknak arról beszélt, hogy Washington kész további szankciókra is, ha Phenjan újabb rakétakísérleteket hajtana végre.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Fotók: mint egy durva sci-fi játékban, úgy dolgoznak az amerikai katonák

Fotók: mint egy durva sci-fi játékban, úgy dolgoznak az amerikai katonák

Akasztják a hóhért: új revizor vizsgálja az Állami Számvevőszéket

Akasztják a hóhért: új revizor vizsgálja az Állami Számvevőszéket

Radics Gigi "kultúrdiplomáciai úton" képviseli Magyarországot a világ túlfelén

Radics Gigi "kultúrdiplomáciai úton" képviseli Magyarországot a világ túlfelén

Ungár Péter kihagyja az LMP tisztújító kongresszusát

Ungár Péter kihagyja az LMP tisztújító kongresszusát

Demeter Mártát választották az LMP társelnökévé

Demeter Mártát választották az LMP társelnökévé

Öngyilkos merényletek zavarták meg az afganisztáni választásokat

Öngyilkos merényletek zavarták meg az afganisztáni választásokat