Trump tagad, azt mondja, nem pöcegödrözte le a bevándorlók országát

Trump tagad, azt mondja, nem pöcegödrözte le a bevándorlók országát

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Tagadja Donald Trump, hogy "pöcegödör" szóval illette volna az Egyesült Államokba érkező bevándorlók szülőhazáit. Az elnök elismerte, hogy kemény szófordulattal élt, de állítása szerint az ominózus kifejezés nem szerepelt benne.

Világszerte éles visszhangott váltott ki Donald Trump törvényhozókkal folytatott vitája során tett kijelentése, amikor "pöcegödör országoknak" nevezte az USA-ba érkező haiti, salvadori, illetve afrikai bevándorlók szülőhazáit.

Az amerikai sajtó az egyik tanácskozáson jelenlévő szenátorra hivatkozva közölte, hogy Trump egészen pontosan azt mondta,

Miért mindenki a szarfészek országokból jön hozzánk?

A hírek szerint a beszédből egyértelműen lejött, hogy Trump kikre is célzott, ugyanis éppen a természeti katasztrófák elől Haitiból és Salvadorból érkezőknek átmenetileg megadott tartózkodási engedély visszavonásáról tanácskozott.

Ehhez képest friss hír, hogy Trump most azt állítja, nem mondott ilyet.

Hivatalos Twitter-oldalán közölte, nem így fogalmazott, noha azt elismerte, hogy kemény szóhasználattal élt.

Még később újabb bejegyést tett közzé, amelyben arról írt, hogy állítása szerinte soha nem mondott semmilyen degradálót Haitira. "Nyilvánvalóan nagyon szegény ország", írta, majd hozzátette, szerinte csodálatos kapcsolatot ápol velük. Azt is írta, hogy a jövőbeni találkozók során hangfelvételt kellene készíteni, "mert sajnos nincs bizalom".

Az ENSZ egyik tisztviselője szerint a pöcegödrözéssel Trump rasszista megjegyzéseket tett, amivel "az emberiség legrosszabb oldalának ajtaját" nyitotta meg.

Hozzászólások