szerző:
hvg.hu

Az észak-koreai diktátor évekig tanult egy svájci állami iskolában.

Szerette a kosárlabdát és jó humora volt – így emlékeznek Kim Dzsong Un észak-koreai diktátorra egykori iskolatársai, akikkel Svájcban együtt tanult. Azt már eddig is tudni lehetett, hogy a kommunista vezető Svájcban járt iskolába, az amerikai Daily Beast pedig most megkereste néhány volt iskolatársát, hogy megtudja, milyen volt fiatalnak a jelenlegi diktátor.

Kim Dzsong Un Svájcban a német nyelvű Liebefeld-Steinhölzli állami iskolába járt a Bern melletti Koeniz városkában a kilencvenes évek végén, de osztálytársai csak Pak Un néven ismerték. Nekik azt mondták, hogy Kim Dzsong Il észak-korai vezető fia csak egy nagykövetségi dolgozó gyermeke, ezért nem részesült külön elbánásban.

Bár maga Kim Dzsong Ung egyszer elmondta egy fiúnak, hogy ki is ő valójában, azt hitték, hogy viccel, vagy csak kitalálja. "Jó barát volt, sokat mulattunk együtt. Jó gyerek volt, sokan szerették" – mesélte egy régi barátja, aki most egy berni étteremben szakács. Elmondása szerint Kim Dzsong Un nagyon szerette a kosárlabdát, és sokat is játszott, sőt bár nem volt magas és kicsit túlsúlyosnak is számított, jól is kosarazott.

A volt iskolatársak beszámolói szerint "Pak Un"-nak rengeteg Nike-cipője volt, rajongott a Chicago Bullsért és Michael Jordanért, és nagyon jó humora volt, mindenkivel jól kijött. Az iskolában a politika egyébként is tabunak számított, a gyerekek inkább a fociról vitatkoztak. Kim Dzsong Un emellett utált veszíteni, és nagyon fontos volt neki, hogy mindig ő győzzön.

Kim Dzsong Un bátyja, Kim Dzsong Csol, és a húga, Kim Jo Dzsong is Bern-környéki német nyelvű iskolákban tanultak, míg idősebb féltestvérük, a tavaly meggyilkolt Kim Dzsong Nam Moszkvában és francia-Svájcban, Genfben.

Tavaly Kim Dzsong Un nagynénje, az Amerikában élő Ko Jong Szuk a Washington Postnak elmondta, ő és a férje vigyáztak a Kim-gyerekekre Svájcban, ahova Kim Dzsong Csol 1992-ben érkezett, Kim Dzsong Un pedig 1996-ban, 12 éves korában. A házaspár úgy csinált, mintha saját gyerekeiket nevelnék, az iskolai szünetekben a svájci Alpokba jártak síelni és a francia és olasz tengerpartra nyaralni. Kim Dzsong Un gyakran hazavitte barátait, akikkel legóztak, a nagynéni pedig sütivel kínálta őket. A nagynéni akkor azt is elmesélte, hogy Kim Dzsong Un nem volt rossz gyerek, de indulatos volt és türelmetlen, ha pedig valaki leszidta, akkor nem beszélt vissza, de más módszerekkel tiltakozott, például éhségsztrájkba kezdett.

Kim Dzsong Un végül 2000-ben eltűnt az osztályból az iskolai év közepén, és visszatért Észak-Koreába, ahol 2011-ben végül átvette apja helyét az ország vezetésében.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Új fizetésképtelenségi törvényt akar a kormány

Új fizetésképtelenségi törvényt akar a kormány

A Corvinus csapata nyerte a második Nemzeti Kiberversenyt

A Corvinus csapata nyerte a második Nemzeti Kiberversenyt

Nincs mellébeszélés, az adótörvényekből tényleg kiderül, kinek kedvez a kormány

Nincs mellébeszélés, az adótörvényekből tényleg kiderül, kinek kedvez a kormány

Nagy újításra készül a posta: követhetők lesznek a küldemények

Nagy újításra készül a posta: követhetők lesznek a küldemények

Összeomlott a tőzsdén a Waberer’s

Összeomlott a tőzsdén a Waberer’s

Hogy lehet beleszeretni Barack Obamába?

Hogy lehet beleszeretni Barack Obamába?