Azért vittek be 29 nőt Iránban, mert nyilvános helyen levették a kendőjüket

Azért vittek be 29 nőt Iránban, mert nyilvános helyen levették a kendőjüket

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Iránban 9 éves koruktól kötelesen fejkendőt viselni a nők, de többségük ellenzi ezt, és egyre többen tiltakoznak nyilvánosan a kendők miatt.

Iránban letartóztattak 29 nőt csütörtökön, amiért tiltakozásképpen az utcán levették a nyilvános helyen kötelezően viselendő fejkendőt.

A Tasnim hírügynökség szerint a rendőrség úgy véli: a nőket külföldön élő irániak propagandája vezette meg.

Az elmúlt hetekben egyre több iráni nő követelte a fejkendő kötelező viselésének eltörlését, és erre úgy hívják fel a figyelmet, hogy az utcán, a nyilvánosság előtt leveszik fejkendőjüket és egyfajta lobogóként lengetik. A tiltakozókhoz hírek szerint a fejkendőt önként viselő hívő muszlim nők, idősebb asszonyok, férfiak és a klérus néhány tagja is csatlakozott országszerte.

Az iszlám köztársaságban kilencéves korától minden lánynak és nőnek viselnie kell a hajukat elfedő fejkendőt a nyilvános helyeken. Emellett csak laza szabású kabátot hordhatnak, hogy eltakarják alakjukat. A fejkendőviselet lassan negyven éve kötelező Iránban, a nők többsége azonban ellene van.

A fejkendő kötelező viselése elleni akciók szakértők szerint újabb hullámát jelentik az Iránon az elmúlt év végén és az idei elején végigsöprő politikai-gazdasági tüntetéseknek. A december 28-án kezdődött tíznapos demonstrációk elsősorban az infláció és a korrupció ellen indultak, aztán egyre inkább rendszerellenessé váltak.

Haszán Róháni iráni elnök a fejkendő-akciók ügyében egyelőre nem szólalt meg, általánosságban azonban arra figyelmeztette az ország vezetőit, hogy vegyék komolyan a polgárok elégedetlenségét.