Macron kemény hangot ütött meg a korzikai nacionalistákkal

Macron kemény hangot ütött meg a korzikai nacionalistákkal

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A Korzikára látogató francia államfő jelezte, hogy elutasítja az autonómiával kapcsolatos törekvéseket. A sziget vezetőivel Macron csak egy olyan irodában hajlandó külön megbeszélést tartani, ahol a francia zászlót is kitűzték a korzikai és az uniós mellé.

Kemény hangot ütött meg kedden Emmanuel Macron francia államfő korzikai látogatásának első napján, és elutasította a helyi nacionalisták egyik legfőbb követelését, a korábbi fegyveres harcok miatt elítélt függetlenségpártiak amnesztiáját.

A Franciaországhoz tartozó sziget fővárosának számító Ajaccióban egy függetlenségpárti kommandó által húsz évvel ezelőtt meggyilkolt prefektus, Claude Érignac tiszteletére rendezett megemlékezésen mondott beszédet Emmanuel Macron.

Úgy fogalmazott: Korzika helye "a köztársaság kebelében" van. Ez arra utal, hogy az államfő elutasítja a nacionalisták azon követelését, hogy a Saint-Martin és Saint-Barthélemy szigeteken érvényes autonómia státuszát megkapják, és azt a francia parlament az alkotmányba iktassa.

A kérdés azután került naprendre, hogy a Korzikát korábban is irányító nacionalista pártszövetség, a függetlenségpártiakból és az autonómiapártiakból álló Pe a Corsica (Korzikáért) mozgalom decemberben nagyarányú győzelmet aratott a regionális parlamenti választásokon. Elsődleges céljuk a tárgyalások megnyitása a francia kormánnyal a nagyobb autonómiáról, de kizárták, hogy elszakadásra törekednének.

A függetlenség és elszakadás kérdése nincs napirenden a szigeten, ahol az elmúlt évtizedek merényletei után viszonylagos stabilitás alakult ki.

A pártszövetség célja, hogy megkapja az autonómia státuszát, amely elképzelésük szerint tíz év múlva léphetne életbe. Kérik a korzikai nyelv hivatalossá tételét a francia mellett a szigeten, valamint amnesztiát minden korzikai elítéltnek, és bevezetnék a korzikai rezidens státuszát is az ingatlanspekulációk megfékezésére.

A francia államfő a húsz évvel ezelőtti gyilkosság helyszínén elmondott beszédében azt mondta: a bűncselekmény "nem igazolható, nem magyarázható", s az igazságszolgáltatásnak "rendíthetetlenül, felejtés nélkül és amnesztia nélkül" kell működnie. Emmanuel Macron ezzel kizárta, hogy teljesíteni fogja a pártszövetség vezetőinek egyik legfőbb kérését.

A korzikai nacionalista pártszövetség motorjának tekintett autonómiapárti és mérsékelt Gilles Simeoni, akinek köszönhetően a nacionalisták 2015 óta minden helyi választást megnyertek, részt vett a megemlékezésen, de nem tapsolta meg az államfő beszédét. A korábban ügyvédként tevékenykedő politikus volt a prefektus meggyilkolásával vádolt nacionalista kommandó tagjainak védője. A függetlenségpárti Jean-Guy Talamoni, a korzikai nemzetgyűlés elnöke viszont nem volt ott a megemlékezésen.

A sziget két vezető politikusával a francia államfő szerda este külön megbeszélést folytat, annak bizonyítására, hogy a központi hatalom készen áll párbeszédet folytatni a nacionalistákkal, akiknek az irodájában csak a korzikai és az európai uniós zászló van kitűzve. Emmanuel Macron csak úgy fogadta el a meghívást, ha a tárgyalás idejére a francia nemzeti zászlót is kitűzik.