szerző:
hvg.hu/MTI

Tucatjával tartóztatják le a tüntető nőket Iránban. A rendőrség szerint a külföldiek a hibásak, amiért arra bátorítják a nőket, hogy ne hordjanak kendőt.

A szokásosnál súlyosabb, kétévi börtönbüntetést szabtak ki Iránban egy nőre, amiért részt vett a fejkendő kötelező viselése elleni tiltakozásokban – jelentette az IRNA hírügynökség. A bírósági tárgyalásán a nő nem tanúsított megbánást, és állítólag megpróbálta meggyőzni a bírót a kötelező hidzsábviselet helytelenségéről.

A nők kötelező kendőviselése elleni tüntetések tavaly december óta tartanak Iránban. A "fehér szerdák" résztvevői közül sokan nyilvános helyen levették kendőjüket, és egy bot végére kötve, zászlóként lengették. Emiatt idén már legalább 30 nőt tartóztattak le, az ellenük indított eljárások nagy részéről pedig semmit sem lehet tudni.

Az iráni rendőrség állítása szerint a tiltakozásokat a külföldről sugárzott műholdas tévéműsorokban bátorítják.

Iránban kilencéves korától minden lánynak és nőnek viselnie kell nyilvános helyeken a haját teljesen elfedő fejkendőt. Emellett csak laza szabású kabátot hordhatnak, hogy eltakarják alakjukat. A hajukat nyilvános helyen látni engedő nőket korábban sokkal enyhébb büntetéssel sújtották, de ebben sem volt sok köszönet, általában két hónap szabadságvesztést és mintegy 6300 forintnak megfelelő pénzbüntetést szabtak ki rájuk.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!