szerző:
hvg.hu

A budapesti brit nagykövet szerint minden országnak köteles szembeszállni a Kreml azon törekvésével, hogy megossza a nemzetközi közösséget.

Minden alkalommal, amikor Oroszország nemzetközi szabályokat sért meg, egyre nagyobb veszéllyel fenyeget: a nagy-britannai Salisbury-ben történt idegméreg-támadás a Kreml törvényeket be nem tartó lépéseinek sorába – olvasható Nagy-Britannia budapesti nagykövetének szerkesztőségünkhöz eljuttatott állásfoglalásában, amelyhez Facebook-videó is készült.

Iain Lindsey szerint Oroszország a Krím-félsziget annektálása, a kelet-ukrajnai konfliktus felélesztése vagy a német szövetségi parlament meghekkelése után odáig ment, hogy tiltott idegmérget vetett be Európa területén március 4-én. Az, hogy Salisbury-ben nem került több ember kórházba, pusztán a szerencsén múlott. Az elkövetők nyilvánvalóan nem törődtek azzal, hány ártatlan embert veszélyeztetnek, illetve máshol is megtörténhet mindez – vélte.

A nagykövet emlékeztetett: Európában először történt a II. világháború óta idegméreg-támadás. A brit-orosz kettősügynök Szergej Szkripal és lánya, Julia Szkripal még mindig intenzív kórházi kezelést kap. A segítségükre siető rendőrtiszt ugyancsak válságos állapotban van. Továbbá 35 embernek kellett orvosi ellátást biztosítani pusztán azért, mert a közelben voltak a Novicsok nevű idegméreg aktiválásakor.

A támadás után a brit kormány lehetőséget kínált a Kremlnek, hogy magyarázatot adjon arra, ha esetleg a méreg illetéktelen kezekbe került volna. Ennek elutasítása után a brit kormánynak nem maradt más választása, mint azt a következtetést levonni, hogy az orosz állam bűnös a brit városban elkövetett gyilkossági kísérletben – vélte.

Nagy-Britannia válaszképp a londoni orosz nagykövetség 23 be nem jelentett hírszerző ügynökét utasította ki. Iain Lindsey szerint a teljes nemzetközi közösségnek össze kell fognia, hogy betartassák azokat a szabályokat, amelyeken minden állam biztonsága múlik. Enélkül az orosz állam folytatja veszélyes és romboló viselkedését – állította.

A nagykövet jelezte azt is: nem az orosz emberekkel állnak vitában, „akik évszázadok óta ragyogó színvonalat képviselnek a kultúrában és az irodalomban. Soha nem felejtjük el az orosz nép II. világháború alatt tanúsított bátorságát, sem a szövetségünket a nácizmus ellen.”

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Világ

A fagyiimádó kettősügynök, Szergej Szkripal

A szovjet hadsereg elitalakulatában, a desszantosoknál szolgált a később az orosz hírszerzésnek dolgozó Szergej Szkripal. Utána pedig átállt a britekhez, és pénzért elárulta a külföldön beépített orosz ügynököket. Most – lányával együtt – kómában fekszik egy angliai kórházban, miután egy hete ismeretlen tettesek idegmérget juttattak a szervezetébe.

Egyre több helyen lesznek tüntetések az országban a túlóratörvény ellen

Egyre több helyen lesznek tüntetések az országban a túlóratörvény ellen

Irodalmi magasságokba emelte az uszítást a Ripost

Irodalmi magasságokba emelte az uszítást a Ripost

Strasbourgi terrortámadás: háromra emelkedett az áldozatok száma

Strasbourgi terrortámadás: háromra emelkedett az áldozatok száma

Jön az újabb tüntetés, megvan a felszólalók listája

Jön az újabb tüntetés, megvan a felszólalók listája

A német gazdaságban sikersztori, a társadalmat azonban megosztja a migráció

A német gazdaságban sikersztori, a társadalmat azonban megosztja a migráció

Másfél millió forintos pénzbüntetésre ítélték Márki-Zayt

Másfél millió forintos pénzbüntetésre ítélték Márki-Zayt