szerző:
HVG
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Ali Khamenei hosszú uralkodása alatt másodszor szembesül komolyabb belpolitikai válsággal, de életútja azt sejteti, meg fog birkózni azzal.

„Egyszerű lélek vagyok tökéletlen testben, de van méltóságom, amit a forradalomnak és az iszlámnak szentelek” – mondta magáról Ali Khamenei, Irán legfőbb politikai és vallási vezetője 2009-ben, amikor milliók tüntettek szabadságjogokért és az elcsalt elnökválasztás ellen. Az utóbbi hetek tiltakozóhulláma másodszor kezdte ki komolyabban az abszolút hatalommal bíró, 78 éves Khamenei uralmát, csakhogy a tüntetők ezúttal sokkal nyíltabban kérdőjelezték meg a tekintélyét, illetve a politikáját. Irán és a Közel-Kelet egyik leghosszabb ideje hatalmon lévő vezetője részben történelmi változásoknak, részben pedig saját ambícióinak köszönhette, hogy a síita mullahok vezette iráni teokrácia csúcsára jutott.

1939-ben, az északkeleti Meshedben született, ahol a legutóbbi tüntetések is kezdődtek. Nyolcgyermekes családban nőtt fel egy kis lakásban, a família szerény, spártai életet élt. Az ifjú Khamenei hittudós apját követve vallási tanulmányokat folytatott, és növendékként már 11 éves korától a mullahok ruházatát hordta, ami miatt gúnyolták a társai. A vallásra gyanakvóan tekintő sah világi rendszerében nem volt könnyű a papi hivatást választóknak, Khamenei azonban 1958-ban Kúmba, a vallásos tanulmányok központjába költözött. A hittudósokhoz képest szokatlanul cigarettázott, sőt pipázott is, és a monarchia szemében a legfőbb bűne az volt, hogy Ruhollah Khomeini ajatollah radikális vallási vezető hűséges követője lett. Míg Khomeini 1963-ban száműzetésbe kényszerült, a fiatal Khamenei otthon agitált a sah ellen, többször megjárta a börtönt, ahol megkínozták és magánzárkába csukták.

©

Az 1979-es iszlamista forradalom után Khomeini belső körébe került, és védelmi miniszterként később igen hasznosnak bizonyuló kapcsolatokat alakított ki a hadsereggel, illetve a teokráciát védelmező elit alakulattal, a Forradalmi Gárdával. Bár semmi sem volt benne a forradalom vezérének karizmájából, 1981-ben nagy többséggel mégis elnöknek választották. Népszerűségét csak növelte, hogy a szavazás előtt egy ellenzéki iráni szervezet merényletet kísérelt meg ellene, melyben a jobb keze maradandó bénulást szenvedett. Ezért mindent, így írni is megtanult bal kézzel. Egyik első intézkedése volt, hogy megszüntette a kormányfői tisztséget, így a legfőbb vallási vezető után a rendszer formailag második legbefolyásosabb politikusává vált.

Bár eredetileg nem ő lett volna az utód, Khomeini 1989-es halála után a klérus mégis Khameneit tette meg legfőbb vallási vezetővé. Ehhez a vallási rangja sem volt meg, de egyfelől módosították az alkotmányt, másfelől később elérte az ajatollah címet. A rezsim befolyásos irányítói azt gondolták, hogy könnyű lesz őt ellenőrzés alatt tartani, de Khamenei hamar megteremtette a saját hatalmi bázisát. A Forradalmi Gárda az évek során valóságos gazdasági birodalmat épített ki, a Khamenei alá tartozó alapítványok vagyona pedig a Reuters hírügynökség szerint közel százmilliárd dollárra dagadt.

A feleségétől négy fiú- és két lánygyermeknek örvendő Khamenei szerény életet él, soha nem utazott külföldre, és legnagyobb ismert különcsége a kertészkedés. Kiválóan beszél arabul, és apai ági származása miatt azeri nyelven is. Nagy rajongója a költészetnek – ő maga is ír verseket –, szeret olvasni, kedvencei között szerepelnek Hugo, Balzac, Steinbeck és Alekszej Tolsztoj művei is. A tudományos haladás szószólója, támogatja az őssejtkutatást vagy a terápiás célzatú klónozást. Ugyanakkor nyíltan támadja a nyugati kultúra szerinte értékromboló elhajlásait, és előszeretettel nevezi az USA-t a nagy sátánnak, Izraelt rákos sejtnek. Pragmatizmusára jellemző, hogy rábólintott a nagyhatalmakkal kötött, 2015-ben életbe lépett atomalkura, aminek következtében számos Irán elleni nemzetközi szankciót feloldottak.

A cikk a HVG 2018/3. számában jelent meg.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
1000 hajóbalesetből 700-at ember okoz: az Intel és a Rolls-Royce kitalálta a megoldást

1000 hajóbalesetből 700-at ember okoz: az Intel és a Rolls-Royce kitalálta a megoldást

Trump: felmondjuk a nukleáris erőkről szóló megállapodást

Trump: felmondjuk a nukleáris erőkről szóló megállapodást

15 millió tesztelője van a Microsoftnak, mégis tönkrevághatja a gépet egy Windows-frissítés

15 millió tesztelője van a Microsoftnak, mégis tönkrevághatja a gépet egy Windows-frissítés

Drónok helyett albatroszokat küldenek harcba a halrablók ellen

Drónok helyett albatroszokat küldenek harcba a halrablók ellen

Óceánmentő ötlet: az IKEA felhasználná termékeiben a műanyag hulladékot

Óceánmentő ötlet: az IKEA felhasználná termékeiben a műanyag hulladékot

Az esőnek köszönhetően kicsit már jobb levegőt venni

Az esőnek köszönhetően kicsit már jobb levegőt venni