szerző:
hvg.hu

Mindennek elmondja jövő héten megjelenő könyvében Donald Trump amerikai elnököt James Comey, tavaly leváltott FBI-igazgató. A keresetlen szavakkal fogalmazó Twitter-bajnok Trump sem maradt sokáig adós, ő egyebek mellett mocskos alaknak és tehetségtelen senkinek nevezte Comeyt.

„Az elnök erkölcstelen, az igazságra és a társadalmi értékekre fittyet hányó személy” – írta Donald Trump amerikai elnökről James Comey volt FBI-igazgató. A jövő héten megjelenő, Felsőbb szintű lojalitás című könyvben a Trump által menesztett Comey azt is hangsúlyozta, hogy az elnököt az egója, és a beosztottjaitól elvárt feltétlen hűség irányítja, s a Trump által elvárt kötelező engedelmesség olyan szintű, mint azokban a maffiacsaládokban, amelyek ellen Comey még fiatal ügyvédként harcolt New Yorkban.

A lojalitás hiánya volt az, amiért Trump végül tavaly menesztette Comeyt. A volt FBI-igazgató azt állítja, az elnök többször is azt követelte tőle, hogy különféle adatokkal támassza alá azokat a cáfolatokat, amelyekkel Trump tagadta állítólagos korábbi szexuális kalandjait. „A teljes lojalitás helyett becsületes hűséget ajánlottam, s egy ideig úgy tűnt, hogy ez kielégíti Trumpot” – írta Comey, aki szerint sokat rontott kettejük viszonyán az is, amikor Comey nemtetszését fejezte ki a miatt, hogy Trump védelmébe vette Vlagyimir Putyin orosz elnököt. „Lehet, hogy Putyin egy gyilkos, de az USA sem teljesen ártatlan” – hangzott Trump egyik tavalyi, sokak által értetlenséggel fogadott kijelentése. „Trump olyan ember, aki sohasem nevet, s az embereket tárgyként vagy célpontként kezeli” – hangsúlyozta Comey.

A könyvet bemutató egyik interjúban még tovább ment, s közölte:

Őszintén szólva sohasem gondoltam volna, hogy ez kijön a számon, de most már tényleg nem tudom, hogy az USA jelenlegi elnöke 2013-ban egymásra pisilt-e prostituáltakkal egy moszkvai szállodában. Lehetséges, hogy így történt, de nem tudom biztosan. Emlékszem sokszor gondolkodtam azon, hogyan érezheti magát egy feleség, ha csak egy százaléknyi esélye van annak, hogy a férje prostituáltakkal pisiszexelt”

– mondta Comey az ABC tévének adott nyilatkozatában. Comey ezzel felmelegítette azokat a tavaly felmerült vádakat, amelyeket egy volt brit kém kezdett Trumpról terjeszteni még az elnökválasztási kampány idején. Az állítólagos tivornyáról az oroszok – legalábbis a kém szerint – videót is készítettek.

Trump és szövetségesei azonnal össztüzet zúdítottak a könyv egyes részleteit még a hivatalos publikálás előtt közzétevő Comeyra. „James Comey egy igazolt hazudozó és kiszivárogtató. Washingtonban majdnem mindenki úgy gondolta, annyira rosszul végezte a munkáját, hogy ki kell rúgni. Olyan adatokat szivárogtatott ki, amiért eljárást kellene indítani ellene, s az eskü alatt tett vallomásában is hazudott.

„Gyenge és mocsok ember, aki nagyon rossz igazgatója volt az FBI-nak”

– írta gyors Twitter-üzenetekben Trump.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!