szerző:
hvg.hu

A terrorizmus, az álhírek terjedése, és az aggasztó orosz katonai tevékenységek miatt küldtek levelet a háztartásoknak, melyben praktikus ajánlásokat sorolnak föl vészhelyzetek esetére.

A svéd kormány levelet küldött mind a 4,7 millió háztartásnak az országban, amelyben leírják, mit tegyenek egy esetleges nem várt esemény során. Az ajánlásokat konkrét háborús konfliktusokon kívül terroresemények és természeti katasztrófák, valamint kibertámadások esetére szánják. De az iratban az áll, a felkészülési ajánlást elsősorban Oroszország aggasztó katonai tevékenysége, a növekvő terrorizmus és a szaporán terjedő álhírek okán küldték ki.

A BBC azt írja, svédek által kiadott nyomtatványokon az áll, a felkészült emberek segítik az egész országot, hogy hatékonyan reagáljanak egy esetleges nem kívánt esemény során. A kiadványban elsősorban a háztartásban való felkészültségre sarkalják a lakosságot. Tartós, főzés nélkül is ehető élelmiszereket, egyebek mellett bab,- lencse- és hummusz konzervet, tésztát, rizst, szardíniát és tartós kenyeret ajánlanak a lakosságnak.

De arra is felkészítenek, egy nem kívánt esemény hatására az áramellátás és a fűtés is szünetelhet, akár hosszabb ideig is. Erre az esetre azt javasolják, az egész család költözzön egy szobába, ahol az ablakot pokrócokkal leszigetelik, a földre szőnyegeket terítenek. Azt ajánlják, legyen minden háztartásban hálózsák, gyertya és teamécses, autóból tölthető mobiltelefonkábel, és jegyezzék fel egy vészhelyzet esetén legfontosabb telefonszámokat, hogy akkor is informáltak maradjanak, amikor akár tartósan nem működik az internet és nincsen áram.

A szórólap arra is kitér, hogyan szúrja ki az ember a hírek közül a propagandát, és miként találjon bombatámadás esetére óvóhelyet.

Svédországban a második világháború idején adtak ki hasonló nyomtatványt, de az elmúlt évek során több más ország is kiadott hasonló felkészítést természeti vagy háborús katasztrófa idejére. A németek két éve adtak ki hasonló iratot, melyben elmagyarázzák, hogyan tegyünk félre élelemet és vizet egy krízishelyzet esetére. A németeknél a hidegháború befejezése óta volt ez az első alkalom, hogy ilyen közleményt adtak ki.

A Krím-félsziget orosz megszállása óta jelentősen megromlott a balti-és skandináv államok viszonya Putyin országával, azóta Svédország is lényegesen megnövelte katonai kiadásait. Az is felmerült, hogy a svédek szorosabbra fűzzék a szálakat a NATO-val - a skandináv ország jelenleg nem tagja a katonai szövetségnek.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Világ

Oroszország álhírhadjáratot indított Nagy-Britannia és az USA ellen

Brit és amerikai források szerint az orosz hackerek meghússzorozták az általuk posztolt álhírek számát azt követően, hogy a nyugati hatalmak a hét végén Szíria elleni légicsapásokkal torolták meg, hogy a damaszkuszi rezsim állítólag vegyi fegyvereket vetett be a felkelők kezén lévő területek lakossága ellen.

Tarlós: Bírom Puzsér Róbertet, de a városvezetéshez nem ért

Tarlós: Bírom Puzsér Róbertet, de a városvezetéshez nem ért

Miközben Polt meggyanúsítaná, a helyi Polgárőrség kitüntette Simonkát

Miközben Polt meggyanúsítaná, a helyi Polgárőrség kitüntette Simonkát

Rátámadtak és meg akarták erőszakolni a magyar bajnok futónőt

Rátámadtak és meg akarták erőszakolni a magyar bajnok futónőt

A nyugdíjpiacra is beléphet az állam

A nyugdíjpiacra is beléphet az állam

Egyre népszerűbb Budapesten a sétaturizmus

Egyre népszerűbb Budapesten a sétaturizmus

Akár börtön is várhat Demeter Mártára?

Akár börtön is várhat Demeter Mártára?