szerző:
MTI

Az ukrán államfő a brit közszolgálati média szerint így akart egy titkos csatornát nyitni az amerikai elnök felé.

Ukrajna legalább 400 ezer dollárt fizetett titkos csatornákon keresztül tavaly Michael Cohennek, az amerikai elnök személyes ügyvédjének, hogy találkozókat szervezzen Donald Trump és Petro Porosenko ukrán államfő között - közölte szerdán a BBC nevük elhallgatását kérő kijevi forrásokra hivatkozva.

A BBC úgy értesült, hogy a fizetést Porosenko nevében eljáró közvetítőkön keresztül bonyolították le. Az ukrán államfő a brit közszolgálati média szerint így akart egy titkos csatornát nyitni az amerikai elnök felé.

A BBC úgy tudja: Cohenre azért esett a választás, mert Ukrajnának az Egyesült Államokban hivatalosan bejelentett lobbistái, illetve a washingtoni nagykövetsége legfeljebb csak egy közös fotózást tudott volna kiharcolni az amerikai elnökkel Porosenkónak, akinek viszont "valami olyasmire volt szüksége, amit tárgyalásokként" adhat el odahaza. "Ez a sztori teljességgel hamis" - írta Cohen a Reuters brit hírügynökségnek eljuttatott üzenetében. A Fehér Ház egyelőre nem reagált az ügyben.

Az ukrán elnök hivatala a Reutersnek eljuttatott üzenetében "szemenszedett hazugságnak, rágalomnak és hamisnak" nevezte a BBC riportját.

A brit közszolgálati média szerint az állítólagos titkos csatornát kialakító két ukrán állampolgár szintén tagadta a tudósítás igazságtartalmát.

Trump 2017. június 20-án találkozott - hivatalosan egy gyorslátogatás keretében - Porosenkóval a Fehér Házban, miután az ukrán vezető külön megbeszéléseket folytatott Mike Pence alelnökkel. Porosenko akkor azt mondta: teljes körű, részletes megbeszéléseket folyatattak.

A BBC hangsúlyozta, hogy nincs jele annak, hogy Trump tudott a Cohenhez befolyt összegről. Ugyanakkor értesülései szerint Porosenko elkeseredetten vágyott egy találkozóra Trumppal a 2016-os amerikai elnökválasztási kampány alatt történtek miatt. A BBC több ukrán forrásra hivatkozva tudni véli, hogy Porosenko biztos volt Hillary Clinton demokrata párti elnökjelölt győzelmében, ezért jóváhagyta egy dokumentum kiszivárogtatását, amelyet a The New York Times című amerikai lap 2016 augusztusában meg is jelentetett. A szóban forgó irat szerint Paul Manafort, Donald Trump elnökválasztási kampányának első menedzsere több millió dollárt kapott ukrajnai oroszbarát csoportoktól. Manafort néhány nappal később lemondásra kényszerült.

A BBC megjegyezte, hogy egy héttel azt követően, hogy Porosenko hazatért amerikai útjáról az ukrán korrupcióellenes hatóság bejelentette: nem folytatja a vizsgálatot Manafort ellen.

Egy névtelenül nyilatkozó ukrán tisztségviselő szerint Cohen 400 ezer dollárt kapott szolgálataiért, egy másik illetékes viszont 600 ezer dollárról számolt be a BBC-nek.

Michael Cohen ellen jelenleg bűnügyi eljárás folyik banki- és adócsalás, valamint a választási kampánypénzekkel feltételezett visszaélések miatt. Az ügyvéd a választási kampány idején 130 ezer dollárt utalt át Stephanie Clifford pornószínésznőnek azért, hogy hallgatásra bírja a Donald Trumppal tizenkét évvel korábban "bonyolított" egyéjszakás kalandjáról.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Dobi István elnök a '56-os forradalomban – egy árulás anatómiája

Dobi István elnök a '56-os forradalomban – egy árulás anatómiája

A divat ára: teszteltük az új BMW X4-et

A divat ára: teszteltük az új BMW X4-et

Csak egy rémisztő fémtorzó maradt a Suzukiból Esztergomnál - fotók

Csak egy rémisztő fémtorzó maradt a Suzukiból Esztergomnál - fotók

Így teheti sokkal szebbé a Chrome vagy Firefox böngészőjét

Így teheti sokkal szebbé a Chrome vagy Firefox böngészőjét

A poloska a kórházakban már veszélyforrás, nem csak kellemetlen élmény

A poloska a kórházakban már veszélyforrás, nem csak kellemetlen élmény

Manfred Weber: A Néppártnak vannak alapelvei, ezért fogadta el a többség a Sargentini-jelentést

Manfred Weber: A Néppártnak vannak alapelvei, ezért fogadta el a többség a Sargentini-jelentést