szerző:
MTI

Bejelentette győzelmét a vasárnap tartott parlamenti választáson a Kambodzsát 33 éve kormányzó Hun Sen miniszterelnök Kambodzsai Néppártja (CPP).

Megfigyelők szerint az eredmény nem ad okot meglepetésre, ugyanis az egykori vörös khmer-tag Hun Sen pártján kívül egyetlen jelentős ellenzéki sem képviseltette magát a választáson, a fő ellenzéki erőt, a Kambodzsai Nemzeti Megmentés Pártját tavaly bírósági úton feloszlatták, vezetőjét hazaárulás vádjával börtönbe csukták. A szavazóíveken szereplő mintegy 20 kisebb pártocska közül többről az a hír járja, hogy a kormánypárt bábjai a demokrácia látszatának fenntartása végett. 

Az ázsiai országban 8,3 millióan jogosultak szavazni, a 125 fős törvényhozás új összetételéről dönthettek. A kambodzsai választási bizottság közlése szerint a választási részvétel 82,71 százalékos volt.

A CPP szóvivője szerint a Néppárt a szavazatok 80 százalékát kapta, ami nagyjából 100 képviselői széket jelent, de a választás végleges eredményét várhatóan csak augusztus közepén hozzák nyilvánosságra. 

Hun Sen egyik választási ígérete szerint még legalább 10 évig tervezi vezetni a délkelet-ázsiai országot.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!