szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Ha nem tetszik valaki, felnyomják a schengeni tiltólistára, aztán csak nézhet.

Mintha mellbe vágták volna Ludmilla Kozlovska ukrán emberi jogi harcost, a Nyílt Párbeszéd Alapítvány elnökét, amikor a minap Brüsszelben leszállt a repülőgéptől. Ott ugyanis a határőr feltette neki a kérdést: milyen bűnöket követett el ő Lengyelországban. Semmit – válaszolta az aktivista, aztán kiderült, Varsó feltétette a Schengeni Információs Rendszer tiltólistájára, így nem léphet az unió területére.

Kozlovska és férje, Bartosz Kramek több olyan kampányt is elindított, amelyben a lengyel kormánynak a szólásszabadság és a jogállamiság elleni húzásait kritizálta. Alighanem ez lehetett a bűnük. Varsóból nem kívánták kommentálni a hírt megíró Politiconak a döntést.

Az aktivista úgy gondolja, ez a politikai boszorkányüldözés magasiskolája, a célpont pedig az ő lengyel férje, aki miatt egyébként Lengyelországot második hazájának tekinti. Illetve tekintette eddig, mert belépni már nem tud oda sem.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!