szerző:
hvg.hu

Egy másik merényletet is tervezett, az FBI, az MI5 és a rendőrség közösen fogta el.

Életfogytiglani börtönre ítélték azt a férfit, akit korábban azért fogtak el, mert meg akarta ölni Theresa Mayt. A 20 éves Naa'imur Zakariyah Rahman a BBC szerint pontosan eltervezte a merényletet: először felrobbantotta volna a Downing Street-i kormányfői hivatal kerítését, majd behatolt volna az épületbe, hogy ott késsel vagy lőfegyverrel megölje a brit miniszterelnököt.

Rahman örök hűséget fogadott az Iszlám Államnak. Akkor került a hatóságok látókörébe, amikor az interneten kapcsolatba lépett az FBI egyik álcázott ügynökével, aki az Iszlám Állam emberének adta ki magát. Rahman arra kérte az ügynököt, hogy segítsen neki robbanószerkezetet készíteni. Azt is elárulta neki, hogy van egy másik terve is: egy öngyilkos merényletet készült elkövetni a parlament épületénél. A férfit ez után az FBI, az MI5 és a rendőrség is megfigyelte, és végül tavaly novemberben őrizetbe vették.

Az ügyben eljáró bíró az ítélet indoklásában leszögezte, hogy Rahman – akinek nagybátyja Szíriában harcolt az iszlamista felkelők oldalán, és tavaly a nyugati hadikoalíció egyik dróntámadásában meghalt – rendkívül veszélyes terrorista, aki elszánta magát az általa kidolgozott merénylettervek valamelyikének végrehajtására bármi áron. A férfi ellen terrorcselekmény előkészítése címén emeltek vádat, a végzés szerint legalább 30 évet kell rács mögött töltenie.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!