szerző:
hvg.hu

A tűzoltóság arra alapozta a döntést, hogy a Grenfell Tower tűzvédelmi rendszere jól működik, de nem így volt.

Még mindig tart a vizsgálat a tavaly nyáron leégett Grenfell Tower ügyében. A londoni toronyházban keletkezett tűzvészben több mint 70-en meghaltak, sokan megsebesültek. A tragédia másnapján 400 embert nyilvánítottak eltűntnek, de később kiderült, hogy 233 embernek sikerült kimenekülnie a toronyházból, és több olyan is volt, aki nem tartózkodott az épületben a tűzvész idején.

A vizsgálat során meghallgatták Alan Moore tűzoltót, aki részt vett a lángok megfékezésében. Moore szerint akkor, amikor a felsőbb szinteken lakóknak azt mondták, maradjanak az épületben, nem követtek el hibát: arra alapozták a döntést, hogy az épület tűzvédelmi rendszere (amely elzárja egymástól a szinteket) jól működik.

Moore a BBC szerint azt mondta: ha az embereket elkezdték volna evakuálni, sokkal többen halhattak volna meg a terjengő füst miatt. A tűzoltó szerint tehát a tervnek működnie kellett volna, de az épület tűzvédelmi rendszere nem működött megfelelően.

Moore szerint a tűzoltók képességeiken felül teljesítettek, és hiába a regneteg tréning és továbbképzés, egy ilyen tragédiára, mint a Grenfell Toronyházben keletkezett tűz, nem lehet előre felkészülni.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!