szerző:
hvg.hu

Több mint 700 ember esetében hozott ítéletet egy egyiptomi bíróság abban a perben, amelyet Mohammed Murszi, megbuktatott elnök szimpatizánsai, a Muszlim Testvériség tagjai ellen folytattak. 75 embert halálra is ítéltek.

Iszlamista vezetőket is beleértve, összesen 47 ember ítéltek életfogytiglan börtönbüntetésre, és 75 ember ítéltek halálra júliusban Egyiptomban, ám ezeket az adatokat csak most szombaton hozták nyilvánosságra. Azokat, akiket az óriási, tömeges perben elítéltek, gyilkossággal, illegális tüntetések megszervezésével és erőszakra való felbújtással vádolták meg - írja a BBC.

Az öt éve tartó eljárást azt követően kezdték meg, hogy Mohammed Morszi egyiptomi elnök 2013-ban megbukott, és az őt támogató szervezet, a Muszlim Testvériség tagja ülősztárjkba kezdtek, ami a rájuk hívott rendőrséggel való brutális összecsapásban végződött. Az akkor újonann hivatalban lévő elnök, el-Sisi vezényelte ki a  rendőrséget, melynek következtében az Rabaa al-Adawiya téri összecsapásokban 600-an meghaltak, 2000-en megsebesültek, többeket bebörtönöztek. A rendőrök közül 43-an haltak meg.

A Muszlim Testvériség halálra ítélt tagjai között voltak vezetők és politikusok is, a szervezet legfelsőbb vezetőjét, Mohammed Badiet életfogytiglanra ítélték, egy díjnyertes fotográfus, Mahmoud Abu Zeid pedig öt évet kapott.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!