szerző:
MTI / hvg.hu

Egy magas rangú vatikáni tisztségviselő 2006-os levele az AP hírügynökség szerint megerősíti, hogy a Szentszéket már 2000-ben értesítették Theodore McCarrick volt bíboros szexuális visszaéléseiről.

Az amerikai püspöki konferencia hírügynöksége pénteken tett közzé egy levelet, amelyet Leonardo Sandri akkori washingtoni érsek írt Boniface Ramsay New York-i papnak. Ramsay volt az, aki 2000 novemberében tájékoztatta levélben a Vatikánt arról, hogy értesülései szerint McCarrick szexuális visszaéléseket követett el a Seton Hall Egyetem Szeplőtelen Fogantatás Szemináriumának egyes hallgatói ellen. Ramsay is a szeminárium hallgatója volt, és a Vatikán akkori washingtoni apostoli nunciusának, néhai Gabriel Montalvo érseknek a kérésére küldte el a levelet.

Leonardo Sandri, aki ma magas rangú vatikáni bíboros, akkor a Pápai Államtitkárság harmadik számú tisztségviselője volt, a 2006-ban Ramsay-nek írt levelében hivatkozott Ramsay 2000-es panaszlevelére.

De nemcsak ő, hivatkozott más is a dokumentumra, például Carlo Maria Vigano érsek, aki 2011-től öt éven át volt washingtoni nuncius, és most augusztus végén azt követelte a katolikus sajtóhoz eljuttatott 11 oldalas nyilatkozatában, hogy Ferenc pápa mondjon le, mert már öt évvel ezelőtt, pápává választásakor tudott McCarrick szexuális zaklatási ügyeiről, de csak most július végén fogadta el lemondását a Vatikánt irányító bíborosi testületben elfoglalt posztjáról. Vigano azt állította, hogy sok más tisztségviselő között Sandri is tudott McCarricknek a szeminaristákkal szembeni viselkedéséről.

Az AP hírügynökség szerint Sandri levele megerősíti Ramsay és Vigano vádjait, miszerint a Vatikán vélhetően már 2000-ben tudott a McCarrick elleni vádakról, egy évvel azelőtt, hogy II. János Pál pápa bíborossá nevezte őt ki. Ebből az is feltételezhető, hogy a XVI. Benedek pápa vezette egyház éveken át elmulasztotta McCarrick felelősségre vonását, noha 2009-ben és 2010-ben szankciókat szabott ki rá, amelyet azonban Ferenc pápa nem sokkal 2013-as megválasztása után visszavont.

Bosszú vagy igazságszolgáltatás?

A fentiekből úgy tűnhet, hogy Carlo Maria Viganót az egyház megtisztítása vezérli. Ugyanakkor az sem zárható ki, hogy a személyes sértettség és a bosszú is lehetett az indítéka arra, hogy eddig példátlan módon lemondásra szólítsa fel Ferenc pápát. A jelek szerint Vigano azon egyházi személyek közé tartozik, akik ellenzik Ferenc Pápa reformtörekvéseit. Vigano 11 oldalas nyilatkozatáról, az érsek valódi szándékairól és a szentatya elleni támadások mögötti nézeteltérésekről, teológiai vitáról összefoglalót bővebben a HVG e heti számában, a Levéláriák című cikkben olvashat. 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!