szerző:
hvg.hu

Videóban idézte fel David. B. Cornstein személyes emlékeit az Egyesült Államokat ért terrortámadásról.

David B. Cornstein maga is New York-i, ezért a várost megrázó, a Világkereskedelmi Központot (WTC) romba döntő terrortámadás évfordulója mindig erős érzelmeket vált ki belőle. A merényletekben közel háromezer ember vesztette életét, közülük négyen a nagykövet barátai voltak.

Az Egyesült Államok budapesti képviseletének vezetője és felesége aznap az előválasztáson vett részt, voksolni indultak. Ám amikor kiléptek a szavazóhelyiségből, megtapasztalták a káoszt és pusztítást, amit az ikertornyokba csapódott repülőgépek okoztak.

Egyik barátjuk, Richard Ross az egyik eltérített repülőgépen vesztette életét, egy másik, Neil Levin pedig a WTC-ben található irodájában. Az állást, amit betöltött, Cornsteinnek is felajánlották, így akár ő is az áldozatok között lehetett volna, ha elfogadja.

A nagykövet harmadik barátja, Tony Infante a repülők becsapódása után érkezett az ikertornyokhoz, hogy a mentőcsapatoknak segítsen. Utoljára akkor látták, amikor az egyik lépcsőházban tartottak felfelé, hogy megpróbálják kihozni a bent rekedteket.

Negyedik, és legközelebbi barátja, John O’Neill – az FBI egyik, nem sokkal korábban visszavonult vezető terrorelhárítási szakértője –, csupán három hete dolgozott a WTC biztonsági főnökeként. Az utolsó alkalommal, amikor életben látták, a déli torony egyik felső emeletén irányította az evakuálást.

A nagykövet arról is beszélt, sosem fogja elfelejteni az áldozatokat és azokat a bátor amerikaiakat, akik a saját életüket is kockára téve siettek a megtámadott épületekben ragadt ismeretlenek segítségére.

A nagykövet szerint szeptember 11-e olyan nap lett, amelyen felidézik az elhunytak emlékét és tisztelegnek az elsődleges beavatkozók bátor áldozatvállalása előtt. Egyúttal megerősítik az elhatározásukat, hogy megvédjék a sajátjaikat, és mindig éberen figyelnek a terrorveszélyre.

Cornstein szerint „felebarátaink, honfitársaink támogatása ma fontosabb, mint valaha”, ennek szellemében bejelentette, hogy a nagykövetség idén is támogatja a Magyar Vöröskereszt véradását, amelyet a szeptember 11-i események emlékére tartanak.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!