szerző:
hvg.hu/MTI

A kormányzó Konzervatív Párt alsóházi frakciójának Brexit-párti tagjai arról tanácskoztak, hogyan tudnák elmozdítani a miniszterelnököt.

A miniszterelnök elmozdításának lehetséges módjairól értekezett a kormányzó brit Konzervatív Párt alsóházi frakciójának keményvonalas Brexit-párti csoportja – tudta meg a BBC. A European Research Group (Európai Kutatási Csoport, ERG) nevű, a párt frakcióján belül létrejött EU-szkeptikus kampánycsoport mintegy 50 tagja ült össze, hogy megvitassák,

hogyan lehetne kijátszani a vezetőváltás folyamatára vonatkozó szabályrendszert.

A csoport rendkívül elégedetlen a miniszterelnökkel, szerintük ugyanis May túlságosan engedékeny akkor, amikor a Brexitről van szó. Az ERG kedd esti értekezletén olyan kijelentések hangzottak el, hogy a miniszterelnök tevékenysége "katasztrofális", és mindenki tisztában van vele, hogy távoznia kell. Konkrét vezetőváltási lépésekről viszont nem esett szó, és a BBC szerint a csoportnak egyelőre nincs is olyan jelöltje, aki May helyébe léphetne.

A BBC szerint már korábban is érkeztek hírek arról, hogy pártjának egy csoportja leváltaná Mayt, ehhez a Konzervatív Párt szabályai szerint a frakció legalább 15 százalékának csatlakozása szükséges. Ez azt jelenti, hogy legalább 48 képviselőnek kellene aláírását adnia az akcióhoz.

A brit sajtó szerint jelenleg Boris Johnson volt külügyminiszter, a keményvonalas Brexit-tábor frontembere pályázik a miniszterelnöki székre. Az viszont kérdéses, hogy Johnson – aki rendszeresen éles hangvételű cikkekben támadja saját egykori kormányának Brexit-stratégiáját – egy szavazás során megszerezné-e a Konzervatív Párti többséget.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Világ

Lázadnak a brit miniszterek – így váltható le Theresa May miniszterelnök

Sorra mondanak le a brit kormány euroszkeptikus tagjai: vasárnap a Brexit-ügyi miniszter, David Davis és államtitkára, Steve Baker távozott, hétfőn pedig Boris Johnson külügyminiszter adta vissza a megbízatását. A Reuters brit hírügynökség már azt vizsgálja, miként tudja leváltani a Konzervatív Párt Theresa May kormányfőt, aki azzal vívta ki a kabinet több tagjának a haragját, hogy Nagy-Britannia EU-ból való kilépése után olyan egyezményeket akar kötni az uniós tagállamokkal, amelyek lehetővé teszik a szoros kereskedelmi kapcsolatok fenntartását.