Pártjának keményvonalas Brexit-párti tagjai váltanák le Theresa Mayt

Pártjának keményvonalas Brexit-párti tagjai váltanák le Theresa Mayt

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu/MTI

A kormányzó Konzervatív Párt alsóházi frakciójának Brexit-párti tagjai arról tanácskoztak, hogyan tudnák elmozdítani a miniszterelnököt.

A miniszterelnök elmozdításának lehetséges módjairól értekezett a kormányzó brit Konzervatív Párt alsóházi frakciójának keményvonalas Brexit-párti csoportja – tudta meg a BBC. A European Research Group (Európai Kutatási Csoport, ERG) nevű, a párt frakcióján belül létrejött EU-szkeptikus kampánycsoport mintegy 50 tagja ült össze, hogy megvitassák,

hogyan lehetne kijátszani a vezetőváltás folyamatára vonatkozó szabályrendszert.

A csoport rendkívül elégedetlen a miniszterelnökkel, szerintük ugyanis May túlságosan engedékeny akkor, amikor a Brexitről van szó. Az ERG kedd esti értekezletén olyan kijelentések hangzottak el, hogy a miniszterelnök tevékenysége "katasztrofális", és mindenki tisztában van vele, hogy távoznia kell. Konkrét vezetőváltási lépésekről viszont nem esett szó, és a BBC szerint a csoportnak egyelőre nincs is olyan jelöltje, aki May helyébe léphetne.

A BBC szerint már korábban is érkeztek hírek arról, hogy pártjának egy csoportja leváltaná Mayt, ehhez a Konzervatív Párt szabályai szerint a frakció legalább 15 százalékának csatlakozása szükséges. Ez azt jelenti, hogy legalább 48 képviselőnek kellene aláírását adnia az akcióhoz.

A brit sajtó szerint jelenleg Boris Johnson volt külügyminiszter, a keményvonalas Brexit-tábor frontembere pályázik a miniszterelnöki székre. Az viszont kérdéses, hogy Johnson – aki rendszeresen éles hangvételű cikkekben támadja saját egykori kormányának Brexit-stratégiáját – egy szavazás során megszerezné-e a Konzervatív Párti többséget.

Hozzászólások