szerző:
hvg.hu/MTI

Nikola Gruevszki koncepciós ügyet emleget, amit az ellenzék rendezett meg ellene.

Jogerősen két év börtönbüntetésre ítélték a volt macedón miniszterelnököt, Nikola Gruevszkit. A politikus ügyében már korábban ítéletet hozott a szkopjei büntetőbíróság, de akkor fellebbezett, így az ügyet nem zárták le. A fellebbezést viszont elutasította a bíróság, mert megalapozatlannak találta. Gruevszki már csak a legfelsőbb bírósághoz fordulhat az ügyben, de ezzel sem biztos, hogy meg tudná úszni a börtönbüntetést.

A volt miniszterelnököt azért ítélték el, mert kiderült, hogy 2012-ben befolyásolta egy 580 ezer eurós, páncélozott Mercedes beszerzésére kiírt közbeszerzést, így a győztesnek kihirdetett autókereskedő utólag jutalékot fizetett neki, illetve ő maga személyes használatra is igénybe vette a luxusautót. Amikor ez kiderült, a politikus mindent tagadott, és azt állította, az egész ügyet az ellenzék rendezte meg, hogy őt lejárassa, és minden lehetséges jogi eszközzel harcolni fog ellene.

Az ügyre 2015-ben derült fény, amikor az akkor még ellenzéki – azóta kormányfővé választott – szociáldemokrata Zoran Zaev nyilvánosságra hozta a kormány több magas rangú tisztségviselőjének illegálisan lehallgatott telefonbeszélgetéseit. A Macedóniát tíz évig – 2016-ig – vezető jobboldali Gruevszki ellen további négy ügyben folyik még eljárás: korrupció, hivatali visszaélés, választási csalás és törvénytelen lehallgatások miatt.

A volt kormányfőnek két héten belül meg kell kezdenie büntetése letöltését.

Nikola Gruevszki korábban Orbán Viktor komoly szövetségesének számított, már tavaly a Stop Soroshoz hasonló mozgalmat indított országában, amely aztán végül elbukott, ősszel pedig a magyar miniszterelnök kiutazott Macedóniába, hogy kollégája mellett kampányoljon. Orbán Viktor akkor azt mondta, hogy azért áll ki Gruevszki mellett, mert neki is a nemzet az első és a nem kér a migránsokból.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Julia Roberts "lyukait" dicsérte meg véletlenül egy New York-i lap

Julia Roberts "lyukait" dicsérte meg véletlenül egy New York-i lap

Olcsóbbak lesznek a játékok, és nem az akciók miatt

Olcsóbbak lesznek a játékok, és nem az akciók miatt

Tegyünk jót, együnk hamburgert - így is lehet

Tegyünk jót, együnk hamburgert - így is lehet

A mesterséges intelligenciával lépne a rák nyakára a 33 éves magyar feltaláló

A mesterséges intelligenciával lépne a rák nyakára a 33 éves magyar feltaláló

A panellakásokat lehet a leggyorsabban eladni

A panellakásokat lehet a leggyorsabban eladni

Kormányzati források szerint elhalasztják a brit parlament Brexit-szavazását

Kormányzati források szerint elhalasztják a brit parlament Brexit-szavazását