Keresztes Imre
Keresztes Imre
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A török elnök személyében Orbán Viktor rendkívül ellentmondásos vendéget fogad, aki sokak szerint reformerből teljhatalmú önkényúrrá vált.

A szultán – hívei közül sokan csak így nevezik Recep Tayyip Erdogan török államfőt, az Oszmán Birodalom régi dicső fényére emlékezve. Az elnök valóban annak is érezheti magát a hétfői és keddi magyarországi vizitjének egyik fénypontján, Gül Baba felújított türbéjének ünnepélyes átadásán (fenti borítóképünk egy korábbi magyar–török csúcson készült). A XVI. században emelt sírkápolna annak a muszlim szerzetesnek állít emléket, aki az 1541-ben érkezett megszálló török sereggel érkezett Budára. A dervist annyira tisztelték, hogy a temetésén a Magyar Királyság megszállása mellett döntött I. Szulejmán is részt vett. A világhódító szultán Szigetvár ostrománál halt meg, és a magyar–török megbékélés jegyében épített szigetvári emlékparkban békésen megfér egymás mellett I. Szulejmán és a város védése közben elesett Zrínyi Miklós hadvezér szobra.

A Magyar–Török Barátság Parkja Szigetvár határában
©
Emlékszik, mi volt Budapesten, amikor Putyin volt itt?
Hétfőn és kedden körülbelül ugyanerre számítsanak, ha közlekedni akarnak a fővárosban. A parkolási tilalmakról és lezárásokról itt olvashat részletesen, a védettnek minősített vendég körüli egyéb, TEK-es intézkedésekről pedig itt. Tüntetni nem lesz egyszerű, a DK demonstrációját például nem engedik megtartani az MTA előtt.

A közös történelem mellett török beruházások is erősítik a kétoldalú kapcsolatokat. A közvágóhídi ingatlanfejlesztést annak a török milliárdosnak, Adnan Polatnak a cége végzi, aki ott ült Orbán mellett a díszpáholyban az 1:0-s vereséggel záródott Chelsea-Vidi Európa Liga-meccsen. Több oka is lehet annak, hogy Polat elkísérte a magyar kormányfőt Londonba. A török üzletember jó barátja Orbánnak, és együtt üzletelt már Tiborcz Istvánnal, a kormányfő vejével is. A futball iránti rajongás is közös érdeklődés, hiszen Polat a Galatasaray isztambuli klub elnöke volt, és állítólag Orbán és Polat 2005-re visszanyúló ismeretségének egyik oszlopa lehetett a törökországi stadionépítési láz. De a közös londoni focinézést Orbán akár gesztusnak is szánhatta Erdogan számára, aki ugyancsak szereti a futballt, és csak azért nem lett profi játékos, mert a politikát választotta helyette. Polat pedig vállaltan Erdogan-párti üzletember, így minden adott, hogy a három jó barát Budapesten is jól érezze magát együtt.

A Chelsea–Vidi-meccs Londonban. A képen felül jobbra, Orbán Viktor mellett Adnan Polat

Erdogant azonban már nem mindenhol fogadják szívélyesen, amit épp a magyarországi látogatás előtt másfél héttel szervezett németországi vizitje is jelzett. Bár állami fogadtatásban részesült Berlinben minden bizonnyal a két ország közös stratégiai érdekei miatt, Angela Merkel kancellár félreérthetetlenül jelezte nemtetszését. Hangsúlyozta, hogy a demokrácia, a sajtószabadság és a nyílt társadalom kérdésében messze nem értenek egyet, és azt is értésre adta, hogy nem nyilvánítják terrorista szervezetnek a Fethullah Gülen vezette mozgalmat. Az amerikai száműzetésben élő török vallási vezetőt azzal vádolja Erdogan, hogy ő szervezte a török elnök elleni 2016-os puccskísérletet. Erdogan németországi látogatását tüntetések kísérték, a tiszteletére adott díszvacsorán pedig nem jelent meg Merkel és vagy kétszáz meghívott vendég.

Németországban szabad volt tüntetni Erdogan ellen, és mellette is
©

A fogadást adó Frank-Walter Steinmeier német elnök pedig az udvarias szavak után sajnálkozását fejezte ki az emberi jogok helyzete és a törvényesség törökországi romlása miatt.

Frank-Walter Steinmeier német elnök és felesége, Elke Büdenbender fogadja Recep Tayyip Erdogan török államfőt és feleségét, Emine Erdogant a berlini államfői rezidencián, a Bellevue-palotában 2018. szeptember 28-án
©

Törökországban 50 ezer embert tartóztattak le, és további 150 ezer vesztette el az állását a 2016-os puccskísérlet óta tartó üldözések miatt. Köztük jogászok, tanárok, rendőrök, katonák, újságírók kerültek rács mögé vagy váltak a tisztogatások áldozataivá. Erdogan bírálói szerint az elnök az erőszakos hatalomátvételi kísérletet cinikusan arra használta ki, hogy leszámoljon a politikai ellenfeleivel. Ráadásul egy vitatott népszavazáson úgy módosították az alkotmányt, hogy az elnök korlátlan hatalmat kapott. Az idei júniusi elnökválasztással pedig kezdetét is vette a prezidenciális rendszer, és természetesen Erdogan nyerte a szavazást. Sokan csalással vádolták őt, de az bizonyos, hogy a független és az ellenzéki sajtó jelentős részének az elfojtásával nem volt igazságos a küzdelem.

Erdogan akkora hatalmat élvez, mint még senki Kemal Atatürk, az 1923-ban létrejött világi török köztársaság alapítója óta. Törökország modernkori szultánja szinte személyi kultuszt alakított ki, legfőbb bizalmasa pedig a gazdasági csúcsminiszterré kinevezett veje, Berat Albayrak lett. Az elnök olyannyira nem tűri a bírálatot, hogy a személye elleni sértés vádjával többeket börtönbe csuktak. Erdogan grandiózus – 100 milliárd dollárra rúgó – építkezésekkel is igyekszik örökséget hagyni maga után. Az olyan építőipari és energetikai vállalatok, mint a Polat Holding, lubickolnak az állami megrendelésekben. Az állami túlköltekezés, az erőltetett ütemű gazdasági bővülés és az elnök által szorgalmazott alacsony kamat komoly valutaválságot idézett elő, a líra az év eleje óta 40 százalékot veszített az értékéből.

Gül Baba felújított türbéje már várja Erdogant és Orbánt
©

Veszélybe került Erdogan igazi öröksége, a török gazdasági csoda. A 2003-ban kormányfőként hatalomra jutott politikus reformok sorozatával letörte a három számjegyű inflációt, beindította a gazdasági növekedést, és vonzóvá tette az országot a külföldi tőke számára. A pénzügyi egyensúly mellett politikai stabilitást teremtett, megnyirbálta például a korábbi évtizedekben négy puccsot is végrehajtó hadsereg hatalmát. Egy évtized alatt megháromszorozódott a török GDP, a gazdaság mérete 2013-ban majdnem elérte az ezermilliárd dollárt.

De Erdogan személyiségének a kettősége már 2013-ban kitűnt, amikor a rohamrendőrség több békés tüntetést erőszakkal vert le. Kiütközött az akkor még kormányfő iszlamista gyökere, alkoholmentes övezetekről kezdett beszélni, és arról, hogy a férfiak és a nők nem egyenlők. Megtorpant és a visszájára fordult a kurdokkal kezdeményezett békefolyamata, ami mögött nyilvánvalóan Erdogannak az volt a politikai célja, hogy a nacionalista érzelmű szavazókat is megnyerje magának.

Az Oszmán Birodalom régi dicsőségére áhítozó XXI. századi szultán kétségkívül a világ egyik legkarizmatikusabb, de egyben legellentmondásosabb vezetője, akinek Törökország nemcsak az újjászületését köszönheti, hanem bírálói szerint végtelen megosztottságát és történelme legújabb önkényuralmát is.

Az Orbán-Erdogan találkozóról itt olvashatnak bővebben.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Spanyolország engedélyezi az Open Arms kikötését

Spanyolország engedélyezi az Open Arms kikötését

Százezrek tüntetnek Hongkongban, a szomszédos Sencsenben pedig gyakorlatoznak a katonák

Százezrek tüntetnek Hongkongban, a szomszédos Sencsenben pedig gyakorlatoznak a katonák

Elárulja az okosóra, ha valakinél megkezdődött az elbutulás?

Elárulja az okosóra, ha valakinél megkezdődött az elbutulás?

Dave Grohl és Rick Astley meglepetésbulit tartottak egy londoni klubban

Dave Grohl és Rick Astley meglepetésbulit tartottak egy londoni klubban

Salvini többé nem megbízható – mondja koalíciós partnere

Salvini többé nem megbízható – mondja koalíciós partnere

Kánikulai augusztusi nap következik

Kánikulai augusztusi nap következik