szerző:
hvg.hu/MTI

Dzsamal Hasogdzsit még látták bemenni a szaúdi követségre Isztambulban, de kijönni már nem. A törökök most bemutatták a felvételeket 15 szaúdiról, akiknek közük lehet az eltűnéséhez.

A 24 nevű török hírtelevízió a bemutatott több videofelvételt a múlt hét elején Isztambulban eltűnt szaúdi újságíró ügyével kapcsolatban. Dzsamal Hasogdzsiról annyit tudni biztosan, hogy múlt kedden még bement Isztambulban Szaúd-Arábia konzulátusára, azóta nem látták. A török ügyészség szerint megölték a szaúdiak, majd eltüntették a holttestét, de nem tudtak még bizonyítékkal előállni erről.

A köztéri kamerák által rögzített felvételeken főként annak a 15 szaúdi állampolgárnak a mozgása látható Isztambulon belül, akik ugyanazon a napon érkeztek két külön repülőgéppel a török nagyvárosba és hagyták is el az országot, amikor Hasogdzsinak nyoma veszett. Közzétették a tizenöt szaúdi feltételezett nevét is.

©

Hasogdzsi a török mennyasszonyával azért látogatott el a külképviseletre, mert szüksége volt szaúdi dokumentumokra, hogy házasságot köthessen. A nő a konzulátus előtt várta a férfit, de állítása szerint Hasogdzsi nem jött ki az épületből, és azóta senki sem hallott róla. Az is kiderült: a külképviseleten dolgozó 28 török állampolgárt arra kötelezték, hogy vegyenek ki aznapra szabadnapot. A Hürriyet pedig arról írt, hogy a múlt héten a konzulátus több kulcsát is lecserélték.

A kormányközeli napilap, az Aksam főszerkesztője, Murat Kelkitlioglu azt közölte: Hasogdzsi érkezéséről valóban van felvétel, de arról, hogy kilép a szaúdi konzulátus épületéből, nincs. Az viszont látszik a videón, hogy egy fekete kisbusz beáll a konzulátus garázsába, majd átmegy az onnan néhány kilométerre lévő főkonzuli rezidenciára – a főszerkesztő szerint ebben vihették el az újságírót.

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Gond volt a TV2-nél, nem ment az élő műsor

Gond volt a TV2-nél, nem ment az élő műsor

Egyetlen fotó tökéletesen megmutatja a világ leggazdagabb emberének átalakulását

Egyetlen fotó tökéletesen megmutatja a világ leggazdagabb emberének átalakulását

Nézőpont Intézet: A rendőrviccek iróniája a múlté

Nézőpont Intézet: A rendőrviccek iróniája a múlté

Filozófiaprofesszor a New York Times-ban: Orbán Viktor fasiszta

Filozófiaprofesszor a New York Times-ban: Orbán Viktor fasiszta

Erre a befejezésre nem számítanál: a bácsi és a hinta

Erre a befejezésre nem számítanál: a bácsi és a hinta

Sok lapot szokott nyitva tartani a Chrome-ban? Önnek találták ki ezt a bővítményt

Sok lapot szokott nyitva tartani a Chrome-ban? Önnek találták ki ezt a bővítményt