Németh András
Németh András
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Kijevben vannak, akik szerint a magát függetlennek beállító Mirotvorec mögött az ukrán belügyminisztérium áll.

Írjon egy beadványt az ukrán titkosszolgálat helyi vezetőjének, s ebben közölje: bolond volt, de most már megértette, hogy Ukrajna a hazája, s mivel rájött arra, hogy rosszul cselekedett, leadja magyar útlevelét

– ezt javasolja a magyar–ukrán kettős állampolgársággal rendelkező kárpátaljai magyarokat listázó Mirotvorec honlap azoknak, akik ki akarnak kerülni az internetre felkerült névsorból.

A Mirotvorec az utóbbi napokban már több mint ötszáz, kettős állampolgársággal rendelkező ukrajnai polgár személyes adatait hozta nyilvánosságra – ezt nevezte "halállistának" a magyar külügyminisztérium –, s miközben az ukrán hatóságok azt mondják, nem tudnak mit kezdeni a kiszivárogtató oldallal, a korábbi – ukránellenesnek minősitett újságírókról készített névsoron – szereplők közül többeket zaklattak. Lapunk értesülései szerint a magukat korábban biztonságban érző kárpátaljai magyarok körében érezhetően növekszik a félelem, s azok is fontolgatni kezdték a távozást, akik eddig nem költöztek el Ukrajnából.

Mint arról már beszámoltunk, a Mirotvorec egy nappal korábban – amikor újabb mintegy kétszáz személy adatait hozta nyilvánosságra – azzal vádolta Szijjártó Péter magyar külügyminisztert, hogy Oroszország ügynöke. „Nem alap nélkül feltételezzük, ha a magyar külügyminisztert hazugságvizsgálatnak vetnénk alá, kiderülne, hogy az orosz szolgálatok beszervezték őt. Ritkán tévedünk, de ez legyen a magyarok problémája. Mi nem avatkozunk be a belügyeikbe, de vigyázunk arra, hogy ők se a miénkbe” – írta a Mirotvorec.

„Sajnos a 2015 után kiadott magyar útlevelek listája nincs meg, de rajta vagyunk, hogy ezeket az adatokat is megszerezzük. És azon is dolgozunk, hogy megtaláljuk az összes magyar állampolgársággal rendelkező ukrajnai köztisztviselőt. Ezért most összeállítunk egy összesített listát a helyi tanácsok képviselőiről, amit lefuttatunk a magyar útlevél adatbázison” – írta az oldal, amely most azt is közölte, ha a kettős állampolgársággal rendelkezők elküldik a kiszivárogtató oldalnak a magyar útlevél leadásáról szóló dokumentumot, pár órán belül lekerülnek a listáról.

Miközben a Mirotvorec azt állítja magáról, hogy független szervezetként védi Ukrajna érdekeit, s a 2015-ig kiadott magyar útlevelekkel kapcsolatos adatokat az orosz titkosszolgálattól lopták el, kijevi források szerint sokkal valószínűbb, hogy az oldal mögött inkább az ukrán belügyminisztérium áll, amely így kíván visszavágni az Ukrajnát ért magyar bírálatokért.

Bár a Mirotvorec aktívan gyűjti a magyar állampolgárságot felvett kárpátaljaiak névsorát, Ukrajnában népszerű más államok útlevelének megszerzése. S bár a törvények szerint elvehető az ukrán állampolgárság, ha valaki felveszi egy másik ország polgárságát, eddig nem jártak szankciók e miatt, már csak azért sem, a törvények és rendeletek sem fogalmaznak egyértelműen. Odessza polgármesteréről, Hennagyij Truhanovról is kiderült, hogy az ukrán mellett orosz állampolgársága is van, míg az egyik adóhivatali vezetőről azt írták meg a lapok, hogy egy brit útlevelet is begyűjtött. A kijevi lapok szerint az is valószínű, hogy az ukrán parlamenti képviselők legalább felének is van még egy-két állampolgársága az ukrán mellett. Ezekben az esetekben eddig elmaradt a felelősségre vonás. 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Jobban teljesítenek a diákok, ha egy órával később kezdődik az iskola

Jobban teljesítenek a diákok, ha egy órával később kezdődik az iskola

Megnyerte Magyarország legnagyobb antidiszkriminációs perét a TASZ

Megnyerte Magyarország legnagyobb antidiszkriminációs perét a TASZ

Blikk: Biciklivel gázolhatta el gyilkosa a soroksári futónőt

Blikk: Biciklivel gázolhatta el gyilkosa a soroksári futónőt

Íme az USA kedvenc vállalatvezetője

Íme az USA kedvenc vállalatvezetője

Nem gyógyult meg Kapás Boglárka, nem tud indulni a vb-n

Nem gyógyult meg Kapás Boglárka, nem tud indulni a vb-n

Könnygázzal oszlatott a rendőrség, gyújtogatással és üldözéssel ért véget a tüntetés

Könnygázzal oszlatott a rendőrség, gyújtogatással és üldözéssel ért véget a tüntetés