szerző:
hvg.hu

Robert Fico korábban a Tisztességes Szlovákiáért Mozgalom vezetőit Soros gyermekeinek nevezte, emiatt még az államfő is elítélte.

Több mint 300 újságíró írta alá azt a nyilatkozatot, amelyben elítélik a szlovák miniszterelnök médiára tett megjegyzéseit – írja a Parameter. Robert Fico korábban azt kritizálta, ahogy a média a helyhatósági választásokról tudósított. Az újságíróknak azt üzente, pártja szeretné megnyerni a parlamenti választásokat is, hogy

a sok újságíró-bohócot megüsse a guta.

A tiltakozó nyilatkozatot több szlovák hírportál is közzétette. Az újságírók közül sokan úgy vélik, Fico elveszítette a józan ítélőképességét, kijelentésével pedig kritikus a meggyilkolt újságíró, Ján Kuciak és menyasszonya, Martina Kušnírová családjaival szemben. A nyílt levélben kimondják, hogy a miniszterelnök verbálisan támadja az újságírókat.

Ficot a Tisztességes Szlovákiért mozgalom szervezőinek sértegetése miatt az Európai Újságírók Szövetségének szlovák szekciója is elítélte. A miniszterelnök nyáron például Soros gyermekeinek nevezte a mozgalom aktivistáit, és azzal vádolta meg őket, hogy visszaélnek a Kuciak-gyilkossággal. A mozgalom tagjai viszont úgy vélik, egy tisztességes társadalomban a média párbeszédet folytathat a hatalommal, miközben ellenőrzi annak működését, ezért ha valaki háborút akar folytatni az újságírókkal, csak azt bizonyítja, hogy

az illető nem lát túl az orra hegyén.

A Bumm.sk szerint az ügyre reagált Andrej Kiska köztársasági elnök is, aki közösségi oldalán azt írta: elfogadhatatlan, hogy az állami intézmények vegzálják az embereket azért, mert tisztességes és békés módon kimutatták az elégedetlenségüket.

A szólásszabadság, a bárki ellen – főleg a hatalmon lévők ellen – történő tiltakozásnak a joga demokratikus társadalmunk alapját képezi. Az államnak kötelessége védelmezni a szabadságot – s nem megfélemlíteni azokat, akik érvényt szereznek neki. Ez esetben azok a fiatal emberek, akik a Tisztességes Szlovákiáért emelték fel a szavukat

– írta az államfő, aki azt ígérte: mindent megtesz azért, hogy ne kelljen félniük Szlovákiában a tisztességes embereknek.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Világ

Felbolydult Szlovákia, miután elkapták Ján Kuciak feltételezett gyilkosait

Bár a Komáromhoz közel fekvő Gútán a szlovák rendőrök őrizetbe vették az egyik legismertebb szlovák oknyomozó újságíró, Ján Kuciak és barátnője, Martina Kusnirová feltételezett gyilkosait, továbbra sem tudni, ki rendelte meg a belpolitikai válságot kiváltó merényletet. Gútán továbra is látványos a rendőri jelenlét, még egy helikopter is megjelent a település fölött.

Kampányfinanszírozási botrány: bizonyítékok vannak Trump ellen?

Kampányfinanszírozási botrány: bizonyítékok vannak Trump ellen?

Lagzi Lajcsi hosszú, nagyon hosszú gyaloglásba kezd

Lagzi Lajcsi hosszú, nagyon hosszú gyaloglásba kezd

Olyan a Ferrari 2019-es naptára, hogy autóillata és motorhangja van

Olyan a Ferrari 2019-es naptára, hogy autóillata és motorhangja van

Nemrég még startup volt, most a tőzsdére készül a Magyarországon is ismert buszos cég

Nemrég még startup volt, most a tőzsdére készül a Magyarországon is ismert buszos cég

Félmillió fontot költ Salisbury a jó hírére az orosz idegméreg-támadás után

Félmillió fontot költ Salisbury a jó hírére az orosz idegméreg-támadás után

Még most elintézheti, hogy jövőre egy kis plusz pénzhez jusson

Még most elintézheti, hogy jövőre egy kis plusz pénzhez jusson