szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A szófiai kormány több tagja is érintett abban a csalásban, amelynek keretében külföldiek ezrei vásárolhattak illegálisan európai uniós vízummentességet biztosító bolgár állampolgárságot – jelentette kiszivárogtatott információk alapján az Euractiv.

A brüsszeli hírportált felkereső informátor, Kátya Mateva arról számolt be, hogy a héten napvilágra került ügyben többek között Kraszimir Karakacsanov kormányfőhelyettes, Ekaterina Zaharieva külügyminiszter és Andrej Kovacsev európai parlamenti képviselő is érintett.

Az ügyészség tájékoztatása szerint az illetékes állami ügynökség a gyanú szerint 5000 euróért hamis tanúsítványokat állított ki külföldiek bolgár származásáról, amelyek alapján megkaphatták az állampolgárságot.

A nyomozás során 285 ezer eurónyi (nagyjából 92 millió forintnyi) készpénzt találták a szervezet egyik magas rangú vezetőjének széfjében. A férfit az igazgatóval és két másik tisztségviselővel együtt őrizetbe vették.

5000 euróért adták az állampolgárságot állami tisztviselők Bulgáriában

Az üggyel kapcsolatban 20 embert kapcsoltak le az egész országra kiterjedő razzia során.

Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök hétfőn bejelentette, hogy az ügynökséget bezárják, feladatait más szervek veszik át.

A Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) párttal koalícióban kormányzó, Egyesült Hazafiak nevű nacionalista szövetségnek tagja a Karakacsanov vezette IMRO párt is, amelynek állítólag ez a csalás jelentette a fő bevételi forrását.

A cikk szerint az ügyfelek nagy része macedón polgár volt, utánuk fejenként 550-1500 eurót kapott Karakacsanov, és naponta akár 150-200-an is lehettek.

Kátya Mateva korábban az állampolgárság megadásában részt vevő egyik hivatalt vezette, 2016-ban azonban kirúgták, elmondása szerint azért, mert nem volt hajlandó részt venni a csalásban.

Az informátor közölte, hogy hivatali ideje alatt több mint hétezer hamis állampolgárság megadását blokkolta, Karakacsanov pedig az IMRO elnökeként komoly nyomást gyakorolt a kirúgása érdekében az akkor még az igazságügyi miniszteri posztot betöltő Zaharievára, minthogy a hamis tanúsítványért fizető külföldiek visszakövetelték a pénzüket.

Mateva dokumentumokat juttatott el a cikk szerzőjéhez, aki szerint ezek látszólag alátámasztják az állításait. Hangsúlyozta, hogy ezeket bemutatta a vádhatóságnak is, azonban mégsem indult eljárás egyik említett politikussal szemben sem, ami véleménye szerint a Boriszov és Karakacsanov közötti koalíciós megállapodás része lehetett.

Az Euractiv megkeresésére Kovacsev határozottan visszautasította az ellene megfogalmazott vádakat, Zaharieva pedig "meglepőnek" nevezte az ügyet.

Sajtóhírek szerint a botrányba akár bele is bukhat a Boriszov vezette szófiai kormány.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kedvez az autófeltöréseknek a kijárási tilalom

Kedvez az autófeltöréseknek a kijárási tilalom

Koronavírus: 93 elhunyt, 1344 új fertőzött

Koronavírus: 93 elhunyt, 1344 új fertőzött

A világ egyik legnagyobb drogbáróját fogták el Amszterdamban

A világ egyik legnagyobb drogbáróját fogták el Amszterdamban