szerző:
MTI

A törökök az egészséges légkörért küldenék be a tankokat.

Az amerikai védelmi minisztérium "elfogadhatatlannak" tartja Törökország szerdán bejelentett offenzíváját Szíriában a kurdok lakta területek ellen.

"Egyoldalú katonai akció bármely érintett fél részéről Szíria északkeleti részén, különösen abban az övezetben, ahol amerikaiak lehetnek jelen, nagyon nyugtalanító" – hangsúlyozta Sean Robertson, a Pentagon egyik szóvivője, leszögezve, hogy Washington "elfogadhatatlannak" tart egy ilyen akciót.

"Nem szabad, és nem is engedhetjük, hogy az Iszlám Állam lélegzethez jusson ebben a kritikus pillanatban, különben kockára tesszük a koalíciós partnereinkkel elért jelentős eredményeinket, s fennáll a veszélye az Iszlám Állam újbóli felbukkanásának" – figyelmeztetett Robertson.

Recep Tayyip Erdogan török államfő szerdán jelentette be, hogy "a következő napokban" a török hadsereg támadást indít a Szíria északi vidékeit ellenőrzésük alatt tartó kurd erők ellen. A kurdok az Egyesült Államok fő szövetségesei az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni harcban, Ankara azonban terroristacsoportnak tartja a Kurd Népvédelmi Egységek (YPG) nevű milíciájukat, mert kapcsolatban áll a török földön élő kurdokkal, akik évek óta fegyveres küzdelmet folytatnak a Törökországon belüli autonómiájukért.

Támadás az egészséges légkörért

"Nem fogjuk kívülállóként szemlélni a közvetlenül a határainknál folyó játszmát" – mondta televíziós beszédében szerdán a török elnök, és bejelentette, hogy "az Eufrátesz folyótól keletre fekvő vidékeken néhány napon belül" megindítják a támadást, annak érdekében, hogy – mint fogalmazott – "megmentsük a területet a szeparatista terroristaszervezettől", azaz a Kurd Népvédelmi Egységektől. Erdogan szerint ez a lépés biztosítja majd Szíria területi integritását, megteremti a lehetőséget a szír helyzet politikai rendezéséhez, és egyúttal egészségesebb légkört alakít ki az együttműködésre az Egyesült Államokkal a térségben.

A kurd milícia és a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) együtt küzdenek a dzsihadisták ellen, és a kurdok 2014 óta fő szövetségesei Washingtonnak a térségben az Iszlám Állam elleni harcban. Az Egyesült Államok a milícia ellenőrzése alatt lévő északkeleti vidékeken fegyverzi fel és képezi ki az SDF harcosait.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Jó hír: érkezik a kétkijelzős mobil olcsóbb változata

Jó hír: érkezik a kétkijelzős mobil olcsóbb változata

Gázolt a 3-as metró a Nyugatinál

Gázolt a 3-as metró a Nyugatinál

Fotók: Elárverezik Catherine Deneuve legendás Yves Saint-Laurent ruháit

Fotók: Elárverezik Catherine Deneuve legendás Yves Saint-Laurent ruháit

Közelebbi barátok szerint szívinfarktus okozhatta Andy Vajna halálát

Közelebbi barátok szerint szívinfarktus okozhatta Andy Vajna halálát

Australian Open: Babosék a döntőben

Australian Open: Babosék a döntőben

Lekerültek az első helyről a kórházak az állami intézmények adósságlistáján

Lekerültek az első helyről a kórházak az állami intézmények adósságlistáján