10 évet kaphat a turista, aki síndarabot akart lopni a volt auschwitzi haláltábor területéről

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az amerikai férfira a biztonsági őrök figyeltek fel, amint a vasúti pálya egy darabját feszegette.

A vasúti sín egy darabját próbálta meg ellopni egy amerikai turista a hét végén az egykori auschwitz-birkenaui náci koncentrációs és megsemmisítő tábor területéről.

A dél-lengyelországi Oswiecim rendőrségének szóvivője, Malgorzata Jurecka szerint a 37 éves férfi ellen vádat emeltek kulturális jelentőségű tárgy ellopásának kísérlete miatt. Tettéért akár tíz év börtönbüntetést is kaphat – írta az MTI. Jurecka szerint a férfi beismerte bűnösségét és jelenleg szabadlábon várja a fejleményeket.

Az auschwitzi emlékmúzeum munkatársa, Pawel Sawicki elmondása szerint az intézmény biztonsági őrei figyeltek fel a férfira, aki megpróbálta elmozdítani a történelmi jelentőségű vasúti pálya egy fémdarabját, majd értesítették a rendőrséget.

Az elmúlt években az emlékhely többször is vandalizmus áldozata lett, és nem egyszer megpróbáltak lopni a területéről. A leghírhedtebb eset 2009-ben történt, amikor ellopták A munka szabaddá tesz (Arbeit macht frei) feliratú táblát a bejárati kapu tetejéről. A táblát később darabokra vágva találták meg, ám helyreállították és azóta védett helyen őrzik. A helyére másolatot tettek ki.

A második világháborúban elfoglalt Lengyelországban a nácik által létesített auschwitz-birkenaui koncentrációs táborban mintegy 1,1 millió embert, többségében zsidókat öltek meg.