"Az idő és a szél ellenünk játszott" – beszámoltak a párizsi tűzoltók a Notre-Dame megmentéséről

"Az idő és a szél ellenünk játszott" – beszámoltak a párizsi tűzoltók a Notre-Dame megmentéséről

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Notre-Dame két harangtornyát kellett megvédeni bármi áron, különben még súlyosabb lett volna a katasztrófa. Az épület nagy részét és sok műkincset is sikerrel védtek meg a tűzoltók.

Óriásit mentettek Párizs tűzoltói: ugyan a Notre-Dame tetőszerkezetének kétharmada leégett a tegnap este kitört tűzben, az épület túlélte a katasztrófát. Sőt, a műkincsek és a vallási kegytárgyak jelentős részét is ki tudták menteni.

Párizs tűzoltóságának szóvivője részletesen mesélt arról, hogyan élték meg ők a mentést. A Le Monde tudósítása szerint Gabriel Plus alezredes azt mondta:

Az idő ellenünk játszott, a szél ellenünk játszott, és vissza kellett foglalnunk a tetőt. A prioritás adott volt: megmenteni a két harangtornyot, és megmentettük őket.

Az egyértelmű volt az első perctől kezdve, hogy a tetőszerkezetnek az a része, ahol a tűz kitört, menthetetlen – emlékezett vissza. Innentől kezdve a feladat világos volt: védeni kellett a két harangtornyot, és minden értéket kimenteni. A legtöbbször a tűzoltók fő feladata az, hogy az embereket védjék, most azonban hamar látszott, hogy emberélet nincs veszélyben, ellenben az épület rendkívül fontos – mondta.

A székesegyházban pusztító tűzvészről szóló további cikkeinket itt érheti el.

Hozzászólások