Járványok, lövöldöző őrök – illegális migránsok szabadon engedését kéri az ENSZ Jementől

Járványok, lövöldöző őrök – illegális migránsok szabadon engedését kéri az ENSZ Jementől

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

3000 irreguláris migránst tartanak fogva a jemeni hatóságok, többek közt egy stadionban. Az ENSZ migrációval foglalkozó szervezete a szabadon bocsátásukat követeli, az embertelen körülmények között tartott emberek körében járvány ütötte fel a fejét, és őreik is lőttek rájuk.

Az ENSZ Nemzetközi Migrációs Szervezete (IOM) több ezer, Jemenben fogva tartott menekült szabadon engedését kérte kedden. A szervezet közlése szerint a több mint 3000 – többségében etiópiai – migránst embertelen körülmények között tartanak fogva két dél-jemeni fogolytáborban.

A letartóztatások két héttel ezelőtt kezdődtek Áden városában, valamint a szomszédos Lahidzs kormányzóságban, melyek a Szaúd-Arábia és egyéb arab országok által támogatott, a nemzetközileg elismert kormány ellenőrzése alá tartoznak. "Mintegy 3000 migránst továbbra is átmeneti fogolytáborokban tartanak fogva Jemen Áden és Abjan kormányzóságában" – mondta el az IOM szóvivője, Joel Millman egy genfi sajtótájékoztatón. Hozzátette: ebbe a 3000 személybe beletartozik az a 2500 fő is, akiket egy ádeni futballstadionban tartanak fogva, ahol a segélymunkások a járványkitörésekkel küzdenek.

©

Az IOM szóvivője hozzátette: a szervezetet rendkívül aggasztja, hogy embertelen körülmények között tartják fogva a menekülteket Áden és Abjan kormányzóságban. Az IOM múlt héten arról is beszámolt, hogy az egyik táborban április 30-án az őrök tüzet nyitottak a bentlakókra, közülük ketten megsebesültek. Az IOM olyan információkat is kapott, miszerint az elmúlt napokban a jemeni hatóságok több mint 1400, Lahidzs kormányzóságban lévő katonai táborokban fogva tartott migránsokat engedtek szabadon.

Jemenbe minden évben menekültek ezrei érkeznek Afrika keleti részéről. Az illegális bevándorlók a Perzsa (Arab)-öböl országaiba igyekeznek a jobb élet reményében, ám sokszor a polgárháború sújtotta arab országban rekednek, részben mert nem tudnak többet fizetni az őket szállító embercsempészeknek, részben pedig azért, mert milíciák fogságába kerülnek.

Jemenben 2014 augusztusa óta dúl polgárháború az Irán támogatását élvező húszi síita lázadók, valamint a Szaúd-Arábia és egyéb arab országok által támogatott, a nemzetközileg elismert jemeni elnökhöz – a Rijádban tartózkodó Abed Rabbó Manszúr Hádihoz – hű erők között. A felkelők ellen 2015 márciusában lépett hadba a kormányerőket támogató arab koalíció, miután a húszik elfoglalták az ország északi részének nagy részét és a fővárost, Szanaát is, elűzve a nemzetközileg elismert kormányt.

Hozzászólások