Egy tanulmány szerint az USA nélkül Európa védtelen az oroszokkal szemben

Egy tanulmány szerint az USA nélkül Európa védtelen az oroszokkal szemben

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ahhoz, hogy a NATO amerikai segítség nélkül megvédhesse Közép- és Kelet-Európa államait, 357 milliárd dolláros többletkiadás kellene.

Az európai NATO-tagállamok nincsenek felkészülve egy esetleges védelmi háborúra Oroszországgal szemben az Egyesült Államok segítsége nélkül - áll a legnagyobb londoni hadászati-védelmi kutatóintézet friss tanulmányában.

A Stratégiai Tanulmányok Nemzetközi Intézetének (IISS) elemzése szerint ahhoz, hogy a NATO amerikai segítség nélkül megvédhesse Közép- és Kelet-Európa államait egy esetleges orosz támadástól, mintegy 357 milliárd dolláros (102 ezermilliárd forint) többletkiadásra lenne szükség védelmi téren.

Még ha ez az összeg rendelkezésre állna is, a NATO európai tagországainak hozzávetőleg húsz év kellene a szükséges kapacitások kiépítésére – írta az IISS.

A kutatóintézet szakértői számításaiknál két képzeletbeli feltevésből indultak ki: egyrészt, hogy az Egyesült Államok kilép a NATO-ból, másrészt, hogy a feszültségek Oroszország és az észak-atlanti szövetséghez tartozó Litvánia és Lengyelország között háborúvá fajulnak, s orosz csapatok szállják meg Litvániát és Lengyelország egyes részeit.

„A beruházásnak elegendőnek kell lennie egy európai NATO-csapat felépítéséhez, amely feltehetőleg képes lenne egy korlátozott regionális háborúban hozzávetőleg azonos erővel bíró ellenséggel szemben megtartani a fölényét" - áll a tanulmányban.

Donald Trump amerikai elnök ismételten élesen bírálta a NATO-t, s az elmúlt években kilátásba helyezte Washington kilépését is a szövetségből - jelentette tavaly a The New York Times című amerikai lap Trump munkatársaira hivatkozva. Trump a tavaly júliusban tartott brüsszeli NATO-csúcs előtt bírálta Németországot az Északi Áramlat 2 gázvezeték megépítéséért, azt hangsúlyozva, hogy ezzel Németország Oroszország "túsza" lesz. Az amerikai elnök emellett a NATO-tagállamok védelmi kiadásainak növelését követelte.

Hozzászólások