Nő a háborús veszély, az USA hazaviszi embereit Irakból

Nő a háborús veszély, az USA hazaviszi embereit Irakból

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Az amerikai külügyminisztérium utasítást adott az Irakban szolgáló diplomatáknak, hogy valamennyi nélkülözhető alkalmazott azonnal térjen vissza hazájába. A bagdadi követséget és az irbili konzulátust érintő döntős újabb jele annak, hogy az USA közelebb sodródik egy Iránnal vívott konfliktushoz.

Washingtonban azzal magyarázták a döntést, hogy hírszerzési források szerint nő a veszélye annak, hogy Irán vagy az Irán által támogatott csoportok támadást hajtanak végre közel-keleti célpontok ellen. Ahogy az USA elrendelte a diplomaták hazavitelét, Németország felfüggesztette az iraki hadsereg katonáinak kiképzését.

Míg az USA-ban növekvő veszélyről beszélnek, egy brit tábornok, Chris Ghika szerint nem romlik a biztonsági helyzet, és teljesen elégségesek azok az intézkedések, amelyeket a nyugati államok a térségben szolgáló erőik védelmére eddig életbe léptettek. Az amerikai bejelentéshez minden bizonnyal köze van ahhoz, hogy Mike Pompeo amerikai külügyminiszter május elejei iraki látogatása során arról számolt be, hogy az Irán támogatását élvező félkatonai szervezetek az amerikai támaszpontokhoz közeli állásokba telepítenek rakétákat.

Elemzők szerint a figyelmeztetés Iraknak is szól, s azt jelenti, ha az iraki erők nem tesznek semmit, s végül valóban támadás éri az amerikaiakat, akkor az USA önállóan, Bagdad megkérdezése nélkül fog válaszolni. Közben az Oroszországban tárgyaló Mike Pompeo azt mondta a Vlagyimir Putyin államfővel folytatott szocsi megbeszélésen, hogy Washington nem akar feltétlenül háborút Iránnal.

Ám azt is világossá tettük Teherán számára, ha támadás ér amerikai célpontokat, akkor mindenképpen megfelelő választ fogunk adni – magyarázta az amerikai politikus.

Amerika a napokban vezényelt egy repülőgép-hordozót és több B–52-es bombázót a térségbe, s felröppentek olyan hírek is, melyek szerint az USA 120 ezer katona térségbe küldését is tervezi. Az iráni–amerikai viszony azt követően romlott meg, hogy Trump – arra hivatkozva, hogy a perzsa állam nem tartja be kötelezettségeit – felmondta az Iránnal kötött atomalkut, melynek értelmében Iránnak le kellett volna állítania atomfegyver programját. Az atomalkuból való kivonulás után az USA újra szankciókat léptetett életbe Irán ellen.

Hozzászólások