Oroszországban is „hasít” a sajtószabadság – a legismertebb lap újságíróit rúgták ki egy cikk miatt

Oroszországban is „hasít” a sajtószabadság – a legismertebb lap újságíróit rúgták ki egy cikk miatt

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Tiltakozóakciót hirdetett a legismertebb oroszországi napilap, a Kommerszant kétszáz újságírója, miután egy cikk miatt kirúgták a lap két ismert szerkesztőjét. 11 újságíró már be is jelentette, kilép a Kommerszantból.

Ivan Szafronovot és Makszim Ivanovot az után bocsátották el, hogy a két újságíró cikkben számolt be arról, hogy komoly személyi átalakítások várhatóak Vlagyimir Putyin orosz államfő környezetében, s ezek részeként Valentyina Matvijenkót, az orosz parlament felső házának elnökét Szergej Nariskin, az orosz kémszervezet, az SZVR főnöke válthatja fel. A két újságíró a közösségi oldalakon közzétett posztban azt állította, a lap Putyinhoz közel álló tulajdonosa, a sokszoros milliárdos Aliser Uszmanov adott utasítást a kirúgásukra.

A Kommerszant újságírói nyílt levélben ítélték el kollégáik elbocsátását, és azt állították, a döntés újabb bizonyíték arra, hogy a hatalom korlátozni akarja a sajtószabadságot. Uszmanov szóvivője révén cáfolta, hogy ő rakatta volna ki az újságírókat, és azt állította, a tulajdonosok semmiképpen sem avatkoznak be a szerkesztéspolitikába, illetve az alkalmazottak felvételébe és elbocsátásába.

Vlagyimir Zselonkin, a Kommerszant főszerkesztője azt állítja, azért bocsátotta el két kollégáját, mert megsértették a lap szerkesztési elveit. Zselonkin egyébként kevesebb mint egy éve került a neves lap élére.