Két, az Iszlám Államot támogató nő ellen emeltek vádat Németországban

Két, az Iszlám Államot támogató nő ellen emeltek vádat Németországban

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI / hvg.hu

Egyikük kiköltözött Szíriába és összeházasodott az Iszlám Állam két harcosával is, másikuk Németországból támogatott szír merényletkísérlet-szervezőket.

Vádat emeltek Németországban állam elleni súlyos bűncselekmények miatt két nő ellen, két különböző ügyben, mert az Iszlám Állam terrorszervezet (ISIS) támogatták.

Egyikük a 26 éves Derya Ö., aki az ügyészség szerint 2014-ben Szíriában csatlakozott az ISIS-hez, és összeházasodott a dzsihadista szervezet egyik harcosával. A megszállt iraki és szíriai területeken éltek, az ISIS elől elmenekült vagy a terroristák által elüldözött emberek egykori lakásaiban.

A külföldi terrorista szervezetben viselt tagsággal és több további bűncselekménnyel vádolt nő egy idő után elvált férjétől és hozzáment egy magasabb rangú ISIS-taghoz, majd néhány hét után ezt a házasságot is felbontotta, és visszatért első férjéhez.

A nő közel-keleti tartózkodása során folyamatosan rendelkezett öngyilkos merénylet elkövetésére alkalmas robbanóövvel, egyszer meg is próbált eladni egy ilyen robbanóeszközt az interneten, és első férjétől kiképzést kapott automata fegyverek használatára is. Tavaly novemberben fogták el.

Másikuk Songül G., ő nem hagyta el Németországot, de rendszeres kapcsolatban állt az ISIS egyik Szíriában élő nő tagjával, aki egy társával merényletet tervezett egy németországi tömegrendezvényen.

A terv szerint a támadás végrehajtására kiszemelt férfiaknak embercsempészek közreműködésével el kell jutniuk Németországba, és ott kell megvárniuk a további utasításokat. A feltűnés elkerülése céljából az ügybe beavatott nőknél kell elhelyezni őket, és az így összeállított pároknak házasságot kell kötniük.

Songül G. 2016 szeptemberében felajánlotta, hogy befogadja az egyik potenciális merénylőt és összeházasodik vele. Szíriai cinkosai 2016 novemberében el is indítottak két embert, hogy végrehajtsák a közelebbről nem meghatározható németországi helyszínen tervezett merényletet, de nem sikerült kijuttatni őket a polgárháború sújtotta közel-keleti országból.

Hozzászólások