Az ideiglenes osztrák kormány visszavonta Stracheék egyik utolsó, a menedékkérőkre vonatkozó rendeletét

Az ideiglenes osztrák kormány visszavonta Stracheék egyik utolsó, a menedékkérőkre vonatkozó rendeletét

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Az azóta lemondott osztrák kormány belügyminisztere az ibizai videó nyilvánosságra kerülése után még hozott egy a közmunkát végző menedékkérők fizetését csökkentő rendeletet, ezt, az összes többi a videó megjelenése óta hozott rendelettel együtt érvénytelenítette az ideiglenes kormány.

Eckart Ratz, az osztrák átmeneti kormány szerdán beiktatott belügyminisztere visszavonta az elődje, a szabadságpárti (FPÖ) Herbert Kickl által - röviddel leváltása előtt - kiadott rendeletét a menedékkérők közhasznú munkáért járó órabérének legfeljebb 1,50 euróra történő csökkentéséről.

Az intézkedés visszamenőleg érvényes. Kickl a belpolitikai válságot kirobbantó és az osztrák kormánykoalíció felbomlását előidéző ibizai videó nyilvánosságra hozatala után, péntek este adta ki az órabér csökkentésére vonatkozó rendeletet.

A belügyminisztériumi közlemény szerint visszavonják az összes "politikai döntést", beleértve a személyi döntéseket is, amelyeket az ibizai videó megjelenése után hozott a még hatalomban lévő tárcavezetés.

A videóban kompromitált Heinz-Christian Strache alkancellár és a teljes kormány azóta lemondott.

A belügyminisztérium hangsúlyozta, hogy ez nem vonatkozik az Osztrák Néppárt (ÖVP) és az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) koalíciós kormányzása alatt hozott döntésekre, azok továbbra is változatlanul érvényben maradnak.

Kickl még márciusban bejelentett szándékát az órabér csökkentésére a kilenc osztrák tartomány közül nyolc bírálta, arra hivatkozva, hogy az intézkedés elveszi a menedékkérők kedvét a közhasznú munkától, és ezzel együtt az esélyük is csökken a német nyelv elsajátítására és a munkaerőpiacra történő bevonásukra.

Kickl arra hivatkozott, hogy a menedékkérők helyenként túlságosan magas órabért kapnak - esetenként akár 5 eurónál is többet -, és vannak köztük olyanok, akik többet keresnek, mint a katonai vagy civil szolgálatot végző osztrák állampolgárok. 

Hozzászólások