Elvesztette tekintélye maradékát a mianmari Aung Szan Szú Kji, amikor Orbánnal muszlim-ellenes nyilatkozatot fogadott el – Deutsche Welle

Elvesztette tekintélye maradékát a mianmari Aung Szan Szú Kji, amikor Orbánnal muszlim-ellenes nyilatkozatot fogadott el – Deutsche Welle

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A múlt héten Európába látogatott a Nobel-békedíjat mianmari vezető, Aung Szan Szú Kji. A politikus azonban nem találkozott Emmanuel Macron francia államfővel, illetve Angela Merkel német kancellárral, ám tárgyalt Magyarország megosztó, jobboldali populista, és notórius migránsellenességéről hírhedt kormányfőjével, Orbán Viktorral – írta elemzésében a DW német hírportál.

A DW szerint a találkozón az egykor a demokráciáért harcoló mianmari politikus egyértelművé tette, nem különösebben érdeklik a nyugati értékek, illetve a diplomáciai finomságok. „A találkozó után Aung Szan Szú Kji és Orbán közzétett egy olyan nyilatkozatot, amelyben azt hangsúlyozták, a migráció, és a muszlim lakosság létszámának növekedése súlyos veszélyt jelent. „Teljesen abszurd ez a kijelentés, Mianmar muszlim népessége nem nő, a hadsereg közel egymillió muszlim vallású rohingyát üldözött el az országból” – emlékeztetett a DW.

A rohingya kisebbséget sújtó leszámolás után az EU nem kívánja fenntartani azt a gyakorlatot, hogy Mianmar vámmentesen importálhat árut az unióból. „S Magyarország képtelen lesz meggyőzni a többieket, hogy változtassanak álláspontjukon” – írta a DW elemzője. A találkozóról mi is írtunk.